2/6/08

Ολοκληρώθηκε το τουρνουά των οπαδών στη Βοσνία

Για δεύτερη φορά διοργανώθηκε με επιτυχία ένα από πλέον ιδιαίτερα τουρνουά ποδοσφαίρου μεταξύ οπαδών, που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη. Το τουρνουά το οποίο για δεύτερη φορά διεξήχθη στο Stolac, μια μικρή πόλη της Βοσνίας, αποτελεί πλέον έναν θεσμό, ο οποίος τείνει να δημιουργήσει ένα ιστορικό δεδομένο... Μια ιστορία η οποία ούτε οι πολιτικοί (πολιτικάντηδες), ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά ούτε και οι "μπάτσοι" των λαών, κατάφεραν αυτό που μέχρι τώρα έχουν καταφέρει οι οπαδοί μεταξύ τους!
Σε μία χώρα, χωρισμένη, από τις εθνικιστές διαφορές, αλλά κυρίως τις θρησκευτικές διαφορές... όπου οι επώνυμοι, επίσημοι, δε μιλάνε μεταξύ τους... Οι οπαδοί προσπαθούν να αλλάξουν τη δομή της "ιστορίας"... Οπαδοί από διαφορετικές εθνότητες που απαρτήζουν την ταλαιπωρημένη χώρα, χριστιανοί και μουσουλμάνοι... παίζουν μαζί μπάλα! Φτιάχνουν ομάδες και διεκδικούν τρόπαια!
Με τη βοήθεια των παιδιών της οργάνωσης "Luxembourg against Racism" αλλά και με την υποστήριξη του "F.A.R.E." και του "Progetto Ultra" διοργανώθηκε το διήμερο που πέρασε 31.05 - 01.06 το φετεινό τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5. Η νικήτρια ομάδα - όπως και την περασμένη σεζόν - θα ταξιδέψει στο Casalecchio στην Bologna για να λάβει μέρος στο αντιρατσιστικό μουντιάλ των οπαδών με όλα τα έξοδα πληρωμένα από τους οπαδούς και τους διοργανωτές. Απαραίτητη προϋπόθεση των ομάδων είναι να αποτελούνται από μικτές, εθνότητες και θρησκείες!
Στο περσινό montiali antirazzisti, η ομάδα που έλαβε μέρος από τη Βοσνία - νικήτρια του τουρνουά του Stolac - κατάφερε να φθάσει στον τελικό καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στη διοργάνωση... περνώντας ένα μήνυμα ενότητας, ειρήνης και αλληλεγγύης μεταξύ των οπαδών... Αλλο ένα παράδειγμα όπου οι οπαδοί πρωτοπορούν, συμετέχουν ενεργά, δημιουργούν και ξεπερνούν τα αραχνομένα, παροχυμένα, μυαλά των κυβερνήσεων και των "οργανισμών"... Το μόνο εμπόδιο που αντιμετώπισαν στην διοργάνωση του Stolac οι οπαδοί, απίστευτό και όμως αληθινό... ήταν οι τοπικές θρησκευτικές αρχές των δύο κοινοτήτων... οι οποίες κατά τα άλλα διδάσκουν την ειρήνη και την αγάπη του πλησίον...
(με χρυσά μαχαιροπήρουνα)...
*Δε γνωρίζω πραγματικά αν και ποιος θα διαβάσει αυτό το κείμενο, αλλά μακάρι έστω και ένας να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι και ποια είναι η πραγματική δύναμη των οπαδών, της πραγματικής νοοτροπίας τους, της κουλτούρας τους, όταν την αφήνουν κινείται - χωρίς να υποκινείται - σωστά χωρίς να σέρνει την ταμπέλα των "hooligan", των "αληταράδων", των "πληρωμένων στρατών"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: