24/11/08

Ως οπαδοί... ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!


Δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι οπαδοί έχουν κατηγορηθεί -δίκαια ή άδικα- από την πένα της δημοσιογραφίας, εις το όνομα πότε των συμφερόντων, αλλά και του αντικειμενικού λειτουργήματος από την άλλη. Η υπόθεση του Santos που συγκλονίζει όλη τη Γαλλία, αλλά και την ποδοσφαιρική Ευρώπη, αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα... "Δημοσιογράφοι" στην Ελλάδα, αναφέρθηκαν με άρθρα τους στο θέμα του Santos, ρίχνοντας λάσπη και συκοφαντίες, όχι μόνο στον ίδιο τον άνθρωπο που βρίσκεται άδικα στη φυλακή, αλλά και ενάντια στους ανθρώπους που ενεργούν για την υποστήριξη του και την ανάδειξη της αθωότητάς του. Ονόματα και εφημερίδα δε θα αναφέρουμε (προς το παρόν)... όχι δε θα κάνουμε τη χάρη δημοσιότητας σε τεμπέληδες, που σκέφτονται μόνο πως να τα τσεπώνουν, χωρίς να ψάχνουν τα άρθρα τους, απλά εμείς θα τους ζητήσουμε - για μια ακόμη φορά - ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ότι ο κύριος Santos Mirasierra, είναι "αλήτης" και "χουλιγκάνος"... επιδεικνύοντάς μας το ποινικό του μητρώο, ή έστω τις πηγές τους δημόσια, που να αποδεικνύουν ότι έχει απασχολήσει παλαιότερα - όπως έγραψαν - τις αρχές ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΧΩΡΑΣ! Περιμένουμε!
.
Από την άλλη πλευρά, έχουμε το παράδειγμα του Κυρίου Χ.Χαραλαμπόπουλου, οποίος έγραψε το παρακάτω άρθρο στην Sportday...
"είναι πολύ βολική η ταύτιση της ιδιότητας του οπαδού μ' εκείνη του κάφρου. Βολική για τις διωκτικές αρχές που, θεωρώντας όλους τους οπαδούς κάφρους, δεν χρειάζεται να πονοκεφαλιάσουν για να ανακαλύψουν ενόχους, όποτε υπάρχουν επεισόδια. Αρκεί να φωνάζεις λίγο παραπάνω ή να φοράς ένα κασκόλ. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ορισμένοι κάφροι δεν εκμεταλλεύονται την κάλυψη που τους δίνει το πλήθος των οπαδών μιας ομάδας. Ομως, αυτό δεν κάνει όλους τους οπαδούς ένοχους ή βολικούς αποδιοπομπαίους τράγους. Οι οπαδοί έχουν τις ευθύνες τους, βέβαια, όταν δεν περιφρουρούν αποτελεσματικά την κερκίδα και την ομάδα που αγαπούν. Οπως επίσης όταν επιλέγουν να αντιδράσουν σε μία διαιτητική αδικία με απαράδεκτο τρόπο. Είτε μέσα είτε έξω από τον αγωνιστικό χώρο. Θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι ο σωστός οπαδός δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τον οπαδό της αντίπαλης ομάδας. Ομως και για τα ΜΜΕ είναι βολική η δαιμονοποίηση των οπαδών και η γενίκευση ενός μοντέλου ενόχων που μπορεί να «πουλήσει» με τον καλύτερο τρόπο εικόνες επεισοδίων. Και τρόμο στους νοικοκυραίους, φυσικά. Εδώ και ενάμιση μήνα ο Santos Mirassiera βρίσκεται έγκλειστος σε φυλακή της Μαδρίτης για κάτι που δεν έκανε και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση 4 έως 8 χρόνων επειδή είναι& οπαδός.
Ο Mirassiera έχει λευκό ποινικό μητρώο, δεν έχει απασχολήσει την αστυνομία σε καμία χώρα και το «έγκλημά» του είναι ότι ως αρχηγός των ultras της Μαρσέιγ προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα στο παιχνίδι της Ατλέτικο Μαδρίτης με τη Μαρσέιγ, όταν οι οπαδοί των φιλοξενούμενων δέχτηκαν μία αναίτια επίθεση των ισπανικών αστυνομικών δυνάμεων, που θεωρούν σχεδόν πάντα τους οπαδούς των ομάδων που επισκέπτονται την Ισπανία υποψήφιους ταραξίες και τους επιτίθενται προληπτικά. Ο Mirassiera, που έχει ισπανικό διαβατήριο και μιλάει ισπανικά, ήταν μία πολύ βολική επιλογή ενόχου για την ισπανική αστυνομία. Και γι' αυτόν τον οπαδό είναι πολλοί εκείνοι που στα ΜΜΕ βρήκαν στο πρόσωπό του έναν πολύ βολικό «διάβολο». Ενα «διάβολο» για τον οποίο το γραφείο του Γάλλου προέδρου Σαρκοζί έχει πάρει πάνω από 30 χιλιάδες επιστολές που ζητούν την υποστήριξη της κυβέρνησης, ένα «διάβολο» την υποστήριξη του οποίου ανέλαβε εθελοντικά ένας από τους πιο γνωστούς Γάλλους δικηγόρους, ένα «διάβολο» για τον οποίο ο Γάλλος πρόξενος έκανε διάβημα στην ισπανική κυβέρνηση. "
Χ.Χαραλαμπόπουλος - Sportday
.
Εχουμε δείξει και στο παρελθόν μέσα από το football-blabla, ότι είμαστε υπέρ κάθε κίνησης, κάθε άρθρου, όπου χαρακτηρίζεται από αντικειμένικότητα - ακόμη κι αν διαφωνούμε - ενώ έχουμε δείξει ότι είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε, να ευχαριστούμε, να ζητάμε συγνώμη. Πάντα αληθινά, ειλικρινά και με το κεφάλι ψηλά! Προς ανθρώπους που πραγματικά, απευθύνονται σε ανθρώπους, σε σκεπτόμενα όντα και όχι σε μάζα άβουλων προβάτων, προσπαθώντας να τους περάσουν ψέματα για μασημένη τροφή...
.
Το εν λόγω άρθρο δεν είναι ο "αντίποδας" στις ακατάσχετες, ανεξέλεκτες λασπολογίες ενάντια σε μερίδα οπαδών, από εμπαθή, κομπλεξικά, ανθρωπάκια... Είναι απλά ένα άρθρο το οποίο γράφει πραγματικά γεγονότα, γράφει την Αλήθεια, χωρίς να αποσκοπεί κάπου, παρά μόνο στη δημοσιότητα των παθών ενός αθώου Ανθρώπου, που βρίσκεται στις φυλακές μιας ξένης χώρας άδικα... Ανθρώπου... γραμμένο από συνάνθρωπο πρώτα και μετά από δημοσιογράφο.
.
Οι υπόλοιποι απλά διαβάστε, μήπως και νιώσετε λίγο περισσότερο άνθρωποι... μήπως κάποιο παγωμένο σας συναίσθημα, σπάσει και κινητοποιήσει κάποια τύψη σας... εμείς σας ευχόμαστε απλώς, ποτέ το παιδί σας να μη βρεθεί άδικα σε κάποια φυλακή... και τότε πάνε στράφι τα λεφτά του έμμεσου εργοδότη σας...
.
"Το Σάββατο η Ολυμπίκ Μαρσέιγ έκανε ένα από τα συνηθισμένα δώρα της στο γαλλικό πρωτάθλημα. Ενώ προηγήθηκε 2-0 στο «Βελοντρόμ» κατάφερε να χάσει 3-2 από τη Λοριάν. Τι να πω; Αυτή η ομάδα θα πρέπει να έχει τους περισσότερους... καρδιακούς οπαδούς. Αφού αναφέρθηκα στους οπαδούς της Μαρσέιγ να ενώσω και εγώ τη φωνή μου, όσο μπορεί να ακουστεί το «Εξτρεμάκη», για την απελευθέρωση του Σάντος Μιρασιέρα, ο οποίος εδώ και ενάμισι μήνα περίπου βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές της Μαδρίτης για κάτι που δεν έκανε ποτέ, χωρίς να έχει απασχολήσει ποτέ την αστυνομία σε καμία χώρα, έχοντας λευκό ποινικό μητρώο... Δυστυχώς το "λάθος" του ήταν ότι μιλάει ισπανικά - έχει και ισπανικό διαβατήριο - και ως εκ των αρχηγών των Ultras Marseille, προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα στον αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στην Αθλέτικο Μαδρίτης και την Μαρσέιγ, κατά τον οποίο οι οπαδοί των φιλοξενουμένων δέχτηκαν αναίτια επίθεση των δυνάμεων καταστολής (για μια ακόμη φορά οι ισπανικές αρχές έδειξαν πως αντιμετωπίζουν τους οπαδούς).
Αυτή τη στιγμή ο Σάντος αντιμετωπίζει - σύμφωνα με τον ισπανικό νόμο - φυλάκιση 4+4 ετών... χωρίς καμία απόδειξη ότι είναι ένοχος, παρά τις εκκλήσεις των δικηγόρων, της οικογένειας, του πρέσβη της Γαλλίας αλλά και του εκπροσώπου του υπουργείου εξωτερικών της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το γραφείο του προθυπουργού Σαρκοζί επιβεβαίωσε ότι πάνω 30.000 γράμματα έχουν αποσταλεί στον ίδιο, με σκοπό την υποστήριξη της κυβέρνησης προς τον Σάντος, ενώ και ο Γάλλος πρόξενος στην Ισπανία έχει κάνει αλλεπάλληλα διαβήματα στη κυβέρνηση Θαπατέρο για την άμεση απελευθερώσει του οπαδού της Μαρσέιγ. Εχω γράψει κατ’ επανάληψη ότι σέβομαι τους οπαδούς που ακολουθούν την ομάδα τους, που αγαπούν το ποδόσφαιρο και δεν καταφεύγουν σε τραμπουκισμούς και ηλίθιες βιαιότητες. Η περίπτωση του Σάντος Μιρασιέρα αποτελεί μια τέτοια περίπτωση. Ενας άνθρωπος που βρίσκεται στη φυλακή χωρίς καμία κατηγορία ή μάλλον με μια, ότι επέλεξε να ακολουθήσει την Ολυμπίκ Μαρσέιγ στην Ισπανία για να την υποστηρίξει σε έναν δύσκολο αγώνα!"
To εξτρεμάκι του Διόγου
Μπράβο Μάκη!
.
.
Υ.Γ. Το συγκεκριμένο άρθρο είναι ένα παράδειγμα. Υπάρχουν κι άλλοι αξιόλογοι Δημοσιογράφοι που έχουν ασχοληθεί με τα δικαιώματα των οπαδών, με την αλήθεια και με την πραγματική υπόσταση των οπαδικών θεμάτων. Τους έχουμε αναφέρει και ζητάμε συγνώμη αν έχουν γράψει επίσης κάποιο ανάλογο άρθρο που δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας.
Το σημαντικότερο είναι ότι ο Δημοσιογράφος, δε μας "ενημέρωσε" για το εν λόγω άρθρο, δε μας "διαφημίστηκε", δε "δείχθηκε", δεν επιδίωξε κάτι πέραν του να γράψει την αλήθεια.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι δημοσιογραφοι βρισκουν αυτο το βημα να μας τσουβαλιαζουν ολους στο ιδιο σακι διοτι ΕΜΕΙΣ φταιμε που δεν υπαρχει αντιλογος απεναντι τους.

Αυτη ειναι η δικια μου αποψη.

bhoy είπε...

Θα μπορούσες να βάλεις το link από το site της Sportday? Δυστυχώς,δε μπορεί να βρει κάποιος όλα τα άρθρα από τον Χαραλαμπόπουλο.

Όσα έχω διαβάσει από τον Κύριο (με Κ,κεφαλαίο) δείχνουν διαβασμένο κι όχι πηγμένο με μπόλικες ώρες καφενειακής τηλοψίας...

E-MAIL: είπε...

ο Χαραλαμπόπουλος διαβάζει το football-blabla και πιστεύω οτι θα βάλει το Link ή οτιδήποτε θέλει κάποιος. Ανμη τι άλλο έχω καταλάβει ότι είναι άτομο που ακούει και προσπαθεί.

...και φυσικά συμφωνώ ότι βρίσκουν πάτημα σε υπαρκτά οπαδικά προβλήματα κάποιοι και δυστυχώς τσουβαλοποιούν τους πάντες...

Από εδώ κάνουμε αυτήν ακριβώς την προσπάθεια. Οχι τον "αντίλογο", ούτε τον "δικηγόρο"... αλλά ένα βήμα από το οποίο ΠΡΩΤΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ, ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΟΙ, ΣΩΣΤΟΤΕΡΟΙ... ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΜΗ ΔΙΝΟΥΜΕ ΠΑΤΗΜΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ!!!

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ... ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΟΠΑΔΟΥΣ"...

Ανώνυμος είπε...

Αντιλογο οχι απο το internet.
Οπως πολυ σωστα λες τα κειμενα
που ειναι αντικειμενικα και
οχι καφενειο να τα αναδυκνυουμαι.

Ultras-PAO 13 είπε...

Παιδιά έγραψε και ο Μάκης Διόγος στο "Αριστερό Εξτρεμάκη" στο Derby για τον Santos Διαβαστε εδώ: http://www.derby-sports.gr/sthles_details.asp?d_id=13&comment_id=1175

E-MAIL: είπε...

Ωραίος! Το κείμενο του Δίογου προστέθηκε στο συνολικό άρθρο!
Οποιος γενικότερα βλέπει κάτι ενδιαφέρον, σχετικό, ανάλογο, οπαδικό... μπορεί να το στέλνει στο mail.

Αυτοί που έχουν καταλάβει τη λογική της λειτουργίας του blog - λίγοι και σκεπτόμενοι - μπορούν να βοηθήσουν! Οχι το blog... αλλά τους ίδιους τους οπαδούς...