17/2/10

Documentary

Αυτό το ντοκιμαντέρ το βάζω γιατί μου το έστειλε για ένα συγκεκριμένο λόγο ένας φίλος. Μέσα σε αυτό κάποιος μπορεί να δει και γνωστά του πρόσωπα. Όπως επίσης γνωστός είναι και ο δημιουργός. Σε λίγο καιρό θα έχουμε πολλά νεότερα για ένα οπαδικό event που θα πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη, με μεγάλο ενδιαφέρον για αυτούς που θέλουν να γνωρίζουν κάτι παραπάνω από μία ταμπέλα "ultras" που τελευταία όλοι κοτσάρουν με μπλαζέ γραμματάκια.
Merci mon ami!
*Ας μη σχολιάσει κανένας γιατί δεν το μεταγλώτησα κιόλλας...4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

giati den to metaglwtises kiolas?

Ampalos είπε...

ΤΟ μεταγλώτισα! Από τα αγγλικά στα γερμανικά και γαλλικά...

Bonjour!

Ανώνυμος είπε...

Εγείρονται μερικά ερωτήματα από τον φίλο μας τον Ο' Νιλ, το φίλαθλο της Γιουνάιτεντ.
1. Πάει έξω από το σουβενίρ σόπ και βρίζει για την οικονομική εκμετάλλευση των οπαδών και μετά ...κατευθύνεται στο ταξιδιώτικο πρακτορείο που έφτιαξε ο ίδιος για να εκμεταλλεύεται οικονομικά τους οπαδούς, βγάζοντας λεφτά από αυτούς, στις ευρωπαικές εκδρομές, ακόμα και όταν το έτρεχε η γυναίκα του όταν μπήκε φυλακή.
Το 1983 επι Θάτσερ, για παράδειγμα, όταν παίζαμε Βάρνα κατα την απεργία των ανθρακωρύχων στην Αγγλία, έκαναν ρεφενέ αυτοί που βρίσκονταν σε δουλειά για να τους βάλουν τους άνεργους στην εκδρομή.Πώς αλλάξαν οι καιροί και ποιοί βγήκαν να τους αναπωλήσουν!
2.Καπνίζει στο βίντεο ενώ...δεν είναι καπνιστής.
3.Λέει ένα σωρό αρλούμπες -και μερικά καλά- σε ένα τύπο που τον πλήρωσε για να γίνει θέαμα σε όλη την ευρώπη που εντυπωσιάζεται από τέτοια φτηνά θεάματα.Εντός Αγγλίας δεν θα έκανε και τόσο πάταγο το βίντεο.
Η συμβουλή για τους μικρούς μας φίλους, από έναν που έφαγε τα αγγλικά γήπεδα με το κουτάλι...αναζητήστε τους ήρωες σας μακριά από κάμερες και φανφάρες,προεδριλίκα συνδέσμων,συνδέσμους,σφραγίδες ούλτρας,ονομασίες τύπου " Τόνι-τζένεραλ του Ρέντ Άρμι" και κάντε στα γήπεδα αυτή τη κοινωνική συμπεριφορά που θα θεωρούσατε σωστή και μακριά απο αυτά.Άμα αγαπάς, πας, άρα είσαι, δε γίνεσαι.Και άμα είσαι ωραίος τα άλλα γίνονται μόνα τους.
Για να σας φέρω ένα καλό πρότυπο, μεταφέρω σύντομα τον πνευματικό μου πατέρα στο γήπεδο, Μάικ Ντόμπιν.Όταν κατέβηκε φοιτητής από το Μάντσεστερ, ίδρυσε το σύνδεσμο Λονδίνου το 1963.Δεν έχασε ούτε 1 μάτς από το 1968.Μας έβρισκε σε κάθε μάτς εισιτήρια που έκαναν π.χ.19 λίρες, του δίναμε εικοσάρικο και διέσχιζε παμπ που ήταν φίσκα για να φέρει ρέστα...1 λίρα.Δεν υπήρχε τρόπος να αρνηθούμε τα ρέστα γιατί απαγορευόταν έλεγε, να πουλήσει εισιτήριο πάνω από την αξία του! Στο εφημεριδάκι του σύνδέσμου του,δημοσίευε τα οικονομικά του κλάμπ.Ανέφερε...τόκους 2.45 λιρών,έξοδα γραμματοσήμων 7 λίρες και λοιπά και τράβαγε γραμμή έσοδα-έξοδα! Ήταν φυσικά αντι-χούλιγκαν,πότης αυθεντικής real ale,φανατικός επισκέπτης εξοχικών πάμπ,συλλέκτης προγραμμάτων και σουβενίρ και η αγάπη του για τη μπάλα τον έφερε σε ...382 διαφορετικά γήπεδα και 70 χώρες! Στο διηπειρωτικό του Τόκυο, την τελευταία φορά που τον είδα μου έλεγε ότι ήταν η όγδοη φορά σπου πήγαινε στο Τόκυο για μπάλα! Εν ολίγοις, το πρότυπο του μας έμαθε πως να αγαπάμε τρελά την ομάδα μας, το γήπεδο και τη ζωή.
Πέθανε απο την αρρώστeια πρόωρα στις 29 Ιανουαρίου 2009, 1 μήνα μετά το Τόκυο.Τον φυλάξαμε 7-8 μέρες και κηδεύτηκε κατάλληλα την 51η επέτειο του Μονάχου (6 Φεβ) στο Μάντσεστερ μπροστά σε 300 φίλους του με μία σημαία πάνω από το φέρετρο.Από κοντά και τα ανήψια του που πλήρωνε τα διαρκείας τους όλα τα χρόνια, η οικογένειά του κ.λ.π.. Καπου πιο εκεί στεκόταν χειροκροτώντας και ο Ό νιλ (με φόρμα ήρθε!).
Συνεπώς τα πρότυπα και του Τόνι είναι μακρυνά και από αυτά που δηλώνει στο βίντεο και από αυτά υιοθετεί συχνά πυκνά ο ίδιος.
περισσότερα για τον Mike Dobbin και διάφορους όμοιους του προσεχώς.

Ampalos είπε...

Μια μέρα θα κάνω ένα αφιέρωμα στα σχόλια που έχεις αφήσει αυτά τα 2,5 χρόνια στο μπλοκ...
Το ένα καλύτερο από το άλλο, το ένα πιο ενδιαφέρον από το άλλο.

Υ.Γ. Μια μέρα θέλω να γράψεις για τους 2 σιδηροδρομικούς, τη γριά, το βανάκι τότε στο Λίβερπουλ (the monkeys are on the road tonight)... κλπ...