18/3/10

Πρόεδρος Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος...

*Το κείμενο το πήρα από ΤΑ ΝΕΑ και τη φωτογραφία από ΤΟ ΤΡΩΚΤΙΚΟ. Μου έκανε πραγματικά εντύπωση και την έβαλα. Δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα αλλά με αυτά που βλέπουμε, σε λίγο θα ξεφύγουμε εκτός ορίων

Για την Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος (ΕΦΙΠ) έγινε πολύς λόγος τον τελευταίο καιρό.
Η Επιτροπή αυτή δεν είναι δικαστική ή πειθαρχική, αλλά μια διοικητική αρχή που λειτουργεί εντός της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) και με μέλη που δεν είναι απαραίτητο να είναι νομικοί. Ο πρόεδρός της είναι και μέλος της ολομέλειας, δηλαδή πρόεδρος ή εκπρόσωπος αθλητικής ομοσπονδίας.
Η ΕΦΙΠ ξεκίνησε ως ΕΦΙ (Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος) με βασιλικό διάταγμα του 1955 σε μια εποχή που ο αθλητισμός ήταν ερασιτεχνικός και ό,τι επαγγελματικό εθεωρείτο μίασμα.
Σκοπός της ήταν να ελέγχει την τήρηση του αθλητικού και του ολυμπιακού πνεύματος και να αποβάλλει από το αθλητικό κίνημα ό,τι αντιτίθετο σε αυτά, όπως ο επαγγελματισμός. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δίωξης του Νίκου Γκάλη διότι πληρωνόταν και μάλιστα αδρά Η ΕΦΙ μετονομάστηκε σε ΕΦΙΠ με τον Ν. 2725/99, ο οποίος και καθιέρωσε ως δευτεροβάθμιο όργανό της το ΑΣΕΑΔ. Η ΕΦΙΠ μπορεί να επιλαμβάνεται αυτεπάγγελτα υποθέσεων σε όλα τα αθλήματα εκτός του ποδοσφαίρου (καθιερώθηκε και αυτό με το Ν. 2725/99) για το οποίο απαιτείται προηγούμενη παραπομπή από το αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: