5/1/11

2-1-1971: The fallen 66...


Ήταν 2 Ιανουαρίου του 1971, όταν το ντέρμπυ μεταξύ "προτεσταντών" και "καθολικών" βρισκόταν στο απόγειο του. Εκείνη την εποχή η Rangers προσπαθούσε να κερδίσει και πάλι την κυριαρχία από την μισητή Celtic, αλλά το 0-1 που διαμορφονώταν εκείνη την τραγική ημέρα, σκόρπιζε την απογοήτευση στον κόσμο των Gers, που είχε αρχίσει να φεύγει μαζικά από τις εξέδρες του Ibrox, έχοντας αποδεχθεί την ήττα. Ένα γκολ όμως του Colin Stein με τη λήξη, έκανε την ισοφάριση, αλλά και τον κόσμο, να θέλει να επιστρέψει μέσα στο γήπεδο.

H καταραμένη "Stairway 13" ήταν το σημείο όπου, έμελε να αποδειχθεί άλλος ένας τραγικός χώρος, μία παγίδα θανάτου, για 66 οπαδούς των Rangers, συνθέτοντας μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες, που συγκλόνισαν το Μεγάλο Νησί. Από τους 66 ανθρώπους που ποδοπατήθηκαν εκείνη την ημέρα, περίπου 30 ήταν ανήλικοι ενώ υπήρχαν και παιδιά 9 έως 11 ετών.

40 χρόνια μετά, το Old Firm, έλαβε και πάλι χώρα στο ίδιο μέρος, θυμίζοντας μνήμες για πολλούς που τις έζησαν, αλλά και πολλούς που μεγάλωσαν ακούγοντας τις ιστορίες για τα γεγονότα. Οι δύο σύλλογοι, ξεπερνώντας όλα όσα τους χωρίζουν - και είναι πολλά - τίμησαν τη μνήμη των 66 φιλάθλων που σκοτώθηκαν στις εξωτερικές σκάλες του γηπέδου. Όσον αφορά στον αγώνα, η Celtic κατάφερε να κερδίσει 0-2 με δύο γκολ του Γιώργου Σαμαρά και να κρατήσει τους τέσσερεις βαθμούς διαφορά (με 2 αγώνες περισσότερους) για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Πέρα όμως, από τον στόχο του πρωταθλήματος, μία νίκη απέναντι στη μισητή αντίπαλο, μια τέτοια ημέρα, αποτέλει ένα επιπλέον κίνητρο νίκης, ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία όπου οι ημερομηνίες και οι παραδόσεις τιμούνται έχοντας ιδιαίτερη αξία.  

4 σχόλια:

bhoy είπε...

Καλή Χρονιά ampale.

Πολύ σημαντική ανάρτηση,κυρίως στο γεγονός πως από την πλευρά των celts υπάρχει σεβασμός - μια πρόχειρη έρευνα σε youtube videos το αποδεικνύει. Δεν ξέρω αν έχεις κατά νου κάτι άλλο για να το επιβεβαιώσουμε...

Εδώ κάναμε χρόνια για να στιγματιστεί το γεγονός εξύβρισης των νεκρών του 1981.

Ampalos είπε...

Η διαφοροποίηση με το '81 ή τους νεκρούς του ΠΑΟΚ στα Τέμπη κλπ, έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι εδώ δε μιλάμε για ένα απλό οπαδικό μίσος και φανατισμό. Εδώ μιλάμε για θρησκευτικές, πολιτικές, πολιτσιμικές, κοινωνικές διαφορές. Μιλάμε για δύο διαφορετικές νοοτροπίες που έχουν τις ρίζες τους πολλούς αιώνες πριν και πολλούς νεκρούς πίσω...

Και βέβαια, υπάρχουν παντού τα "ελληνικά μυαλά"...

http://www.talkceltic.net/forum/scottish-football/95536-hypocrisy-rangers-support.html

Η ουσία είναι ότι πέραν του νοήματος για τους περισσότερους, του σεβασμού, υπάρχει και η καθαρή ουσία του άρθρου, η οποία δεν είναι άλλη από το γεγονός. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δε γνώριζαν την ιστορία της τραγωδίας αυτής, όπως επίσης δεν είναι λίγοι αυτοί που ασχολήθηκαν με τον αγώνα μόνο και μόνο επειδή ο Σαμαράς έβαλε δύο γκολ!

bhoy είπε...

Σαφώς και γι΄αυτό αξίζει μεγαλύτερης προσοχής!!! Δεν είναι μια πλακίτσα όπως εδώ στην Γραικεία...


υ.γ. πάντως ακόμη και το απόσπασμα από το φόρουμ που έβαλες,δείχνει το βάθος της αντιπαλότητας παρά κάποιο ξενέρωμα με την κίνηση αυτή.Αυτό κατάλαβα. (Πάντως οι gers είχαν πάντα τον δογματισμό και τον αποκαλούμενο sechtarianism παρά οι celts.Π.χ. το δόγμα "προτεστάντης ποδοσφαιριστής" ήταν μέχρι τα μέσα του '80)

Radical Fans United είπε...

Σχετική ανάρτηση και εδώ:

http://rfu.blogspot.com/2010/01/blog-post_30.html