1/2/11

Οι οπαδοί, η καρδιά της αιγυπτιακής επανάστασης

Μέσα από το football-blalbla, έχουμε αναφαερθεί αρκετές φορές στην άμεση σχέση του ποδοσφαίρου και της κοινωνίας, της αλληλοεξάρτησης που υπάρχει ανάμεσα στο παιχνίδι και στακοινωνικά φαινόμενα. Η δύναμη του ποδοσφαίρου έχει επικυρωθεί πολλές φορές, αφού δεν είναι λίγα τα παραδείγματα όπου ένας ποδοσφαιρικός αγώνας ήταν η σπίθα πολέμου, το χέρι φιλίας, η καρδιά μιας επανάστασης.
Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που, πιο ξεκάθαρα πλέον μετά τις πρώτες ημέρες, δίνουν έναν βαρύ ρόλο, πρωταγωνιστικό, στους αιγύπτιους οπαδούς, στην επανάσταση που συγκλονίζει την υφήλιο τις τελευταίες μέρες. Τελευταίες ημέρες μάλλον για 30ετές καθεστώς του Μουμπάρακ.
Οι οπαδοί κυρίως των Zamelek FC και Al Ahly Sporting Club, που είναι οι δύο μεγάλες ομάδες του Καϊρου, φαίνεται ότι αποφάσισαν να αφήσουν το ανούσιο ποδοσφαιρικό μεταξύ τους μίσος και με άξονα τα γεγονότα στην Τυνησία, να εκφραστούν στο ίδιο μήκος κύματος, αντικυβερνητικά, ή αντικαθεστωτικά, μεταλαμπαδεύοντας σε όλο και περισσότερο κόσμο τη σπίθα που χρειαζόταν για να βγάλει προς τα έξω αυτά που χρόνια τώρα έτρωγαν τα σωθικά του, στην μεγάλη, στην ιστορική, αλλά ταυτόχρονα, φτωχή χώρα της βορείου Αφρικής.
Όπως χαρακτηριστικά, δήλωσε στο Al Jazeera, ο Alaa Abd El Fattah, ένας γνωστός αιγύπτιος blogger: "
"The ultras - the football fan associations - have played a more significant role than any political group on the ground at this moment." λέγοντας ξεκάθαρα ότι οι οπαδοί έπαιξαν το πιο ουσιαστικό ρόλο στα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Αίγυπτο, παρά τα πολιτικά κόμματα... για να καταλήξει αστειευομένος:
Maybe we should get the ultras to rule the country”...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εξαιρετικό post, εύγε!!!
Και ας μείνουμε προσγειωμένοι: όταν νικήσει η επανάσταση, ας μην αναλάβουν οι ultras την κυβέρνηση (μην ποδοσφαιρικοποιηθεί τελείως η πολιτική, χαχα), ας αναλάβουν το υπουργείο αθλητισμού (υπάρχει τέτοιο εκεί κάτω;;;)
Σωτήρης

Jack13Moschato είπε...

Πραγματικά πολύ καλό post!
Εγώ θα πω μία ατάκα του Che Guevara που έχει ακουστεί αρκετά, αλλά εδώ ταιριάζει γάντι: Το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα απλό παιχνίδι, αλλά ένα όπλο της Επανάστασης.

ΠιΖήτα είπε...

http://sportsillustrated.cnn.com/2011/writers/dave_zirin/01/31/egypt.soccer/index.html


Ωραίο και κατατοπιστικότατο.
Πρόσθεσα ένα άρθρο ενός από τους καλύτερους συνδυασμούς αθλητικογραφίας & κοινωνιολογίας.
Γνωστός στους αναγνώστες {sic!}.

Stefitis είπε...

Εγω πάντως πιστεύω πως αν αναλάβουν οι ουλτρας την πολιτική(πιστεύω πως θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα διακυβερνησης