9/12/11

Στη μνήμη της Yara

Στις 26 Νοεμβρίου 2011, στο παιχνίδι Αταλάντα - Νάπολι, οι οπαδοί της Αταλάντα επέλεξαν να στήσουν μια όμορφη χορογραφία στη μνήμη της Gambirasio Yara. Οχι, η Yara δεν ήταν κάποια γνωστή οπαδός της Αταλάντα, ούτε κάποιο διάσημο πρόσωπο του Μπέργκαμο. Ήταν ένα κορίτσι 13 ετών που πριν ένα χρόνο, τέτοια μέρα, στις 26 Νοεμβρίου 2010, εξαφανίστηκε γυρνώντας από κάποιο αθλητικό κέντρο της περιοχής, και βρέθηκε μετά από δύο μήνες περίπου νεκρή, φέροντας τράυματα στο σώμα της από μαχαίρι και ένα μεγάλο τραύμα στο κεφάλι μάλλον από πέτρα, στην περιοχή Brembate, 14 χιλιόμετρα έξω από το Μπέργκαμο. Η υπόθεση είχε συγκλονίσει τότε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής αλλά και ολόκληρη την ιταλική κοινή γνώμη. Παρόλο που το γεγονός σόκαρε την ιταλική κοινωνία, οι αρχές δεν κατάφεραν να βρουν, ούτε τα κίνητρα, ούτε και τον ένοχο αυτής της δολοφονίας.  

Οι ultras της Αταλάντα λοιπόν, γνωστοί για την σωστή τους οπαδική νοοτροπία, αποφάσισαν να τιμήσουν με αυτόν τον τρόπο που βλέπετε στο βίντεο, τη μνήμη του αδικοχαμένου κοριτσιού, στέλνοντας έτσι ένα διπλό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: από τη μια, αυτό της αλληλεγγύης, της μνήμης και του σεβασμού στον ανθρώπινη τραγωδία και από την άλλη, αυτό της συμμετοχής της κερκίδας σε κοινωνικά θέματα και γεγονότα. Γεγονότα που δεν έχουν να κάνουν με τη στρογγυλή θεά και τα οπαδικά, αλλά αγγίζουν όλη την κοινωνία, άρα (πρέπει) και το γήπεδο. Γεγονότα που δεν (πρέπει να) αφήνουν αμέτοχη την κερκίδα και τους οπαδούς...
Οι Ιταλοί δημοσιογράφοι επέλεξαν να ασχοληθούν, ακόμα μια φορά, με τη γνωστή κόντρα βορρά και νότου και τα υβριστικά συνθήματα που ακούστηκαν εναντίον των Ναπολιτάνων οπαδών. Για το θέμα της χορογραφίας και το ανθρώπινο πρόσωπο που ανέδειξαν οι οπαδοί από το Μπέργκαμο ούτε λέξη... 
Sotrek   

1 σχόλιο:

Ampalos είπε...

Θεωρώ τους οπαδούς της Atalanta ίσως τους "καλύτερους" στην Ιταλία... Ο συνδυασμός - αναλογικά με το μέγεθος της πόλης και της ομάδας - του πάθους, της νοοτροπίας, της "δύναμης" τους, πάντα με έκανε να ψάχνω πάνω σε αυτούς.
Ο Μπότσια έχει κάνει πραγματικά απίστευτη δουλειά πάνω στην ανθρώπινη και οπαδική κουλτούρα τους και φαίνεται χρόνια τώρα με διάφορες ενέργειες τους.

Υ.Γ. Πάντα ήθελα να δω το ντερμπάκι με τη Μπρέσια...