12/1/12

Η λογοκρισία στο Τελ-Αβιβ

Πριν δύο μήνες σ’ ένα αγώνα πρωταθλήματος ένας ισραηλίτης (λευκός) παίκτης της αντίπαλης ομάδας έκανε καθυστερήσεις. Από την κερκίδα τον Ultras Ηapoel  (θυρα-5)ακούστηκε από λίγους το ‘ου ου ου’. Ο διαιτητής έγραψε στο φύλλο αγώνος πως ήταν ρατσιστικό σύνθημα και απευθυνόταν για ένα μαύρο παίκτη. Τότε η διοίκηση της ομάδας συμφώνησε με την ομοσπονδία της χώρας. Αντί να προστατεύσει τους οπαδούς της από μια άδικη κατηγορία προτίμησε να πάει εναντίων τους. Έκλεισε το πέταλο των οργανωμένων για ένα παιχνίδι.  Και οι οργανωμένοι έπρεπε να δουν το επόμενο παιχνίδι από το πέταλο όπου είναι η κερκίδα των μισητών αντιπάλων της Μακαμπι.
Κάποιοι από τους μικρούς πήραν μαζί τους μπογιά και μπογιάτισαν στο πέταλο υβριστικά συνθήματα κατά των οπαδών της Μακαμπι. Ένα από αυτά τα συνθήματα έχει μέσα την λέξη ‘ολοκαύτωμα’. 
Ο Ελ Ταμπιμπ (ο ιδιοκτήτης της ομάδας) και το συμβούλιο άρπαξαν την ευκαιρία και ζήτησαν από την αστυνομία να βάλει μυστικούς αστυνομικούς μέσα  στην κερκίδα των οργανωμένων, να βάλει περισσότερες κάμερες στο γήπεδο, έκλεισε  την θύρα-5 για άλλα δύο παιχνίδια, όπου όποιος έχει διαρκείας στην θύρα 5 πρέπει να αγοράσει εισιτήριο για να δει το παιχνίδι από άλλη κερκίδα. Επίσης είπε πως πλέων ξεκινά πόλεμο με τους οργανωμένους.
Η διοίκηση στον προηγούμενο αγώνα έβαλε την αστυνομία να κατάσχει το πανό που λέει ‘εμείς δεν αντιπροσωπεύουμε το Ισραήλ, εμείς αντιπροσωπεύουμε την Hapoel. Ευτυχώς δεν τα κατάφεραν. Το πανό μπήκε κανονικά στην κερκίδα.
Τώρα έβγαλε ανακοίνωση πως οι οπαδοί της Hapoel πρέπει να παίρνουν στο γήπεδο σημαίες του Ισραήλ. Θέλει πως οι οπαδοί που βρίσκονται στην θύρα-5 να υπογράψουν ένα μανιφέστο όπου η διοίκηση θα τους το δώσει αλλιώς η θύρα-5 δεν θα ξανά ανοίξει.

Πάνος Ι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: