16/2/12

Μια ματιά στο συνέδριο οπαδών στο Βερολίνο

Στις 14 και 15 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο ένα συνέδριο οπαδών προκειμένου να συζητήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και διάφορα θέματα σε σχέση με το παρον και το μέλλον του ποδοσφαίρου και τη άποψη των ίδιων των οπαδών για αυτά. Είχαμε δημοσιεύσει πριν κάποιες εβδομάδες μια συνέντευξη σχετικά.
Το συνέδριο, το οποίο οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από οργανώσεις οπαδών και συνδέσμους, είχε μεγάλη επιτυχία καθώς μαζεύτηκαν περίπου 600 άτομα από 60 διαφορετικές ομάδες της Γερμανίας συν κάποιους εκπρόσωπους οπαδικών πρότζεκτ και ομάδων από άλλες χώρες. Το ενυπωσιακό με αυτό το συνέδριο ήταν πως παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων του γερμανικού ποδοσφαίρου αλλά και της ποδοσφαιρικής λίγκας οι οποίοι άκουσαν με προσοχή τις θέσεις, τις αντιρρήσεις και τις προτάσεις των οπαδών και κατέθεσαν τις δικές τους. Φυσικά δεν υπήρξε κάποια συμφωνία ή τάυτιση απόψεων, πάντως είναι σημαντικό πως ακούγεται και εκτιμάται η άποψη των οπαδών για τα όποια προβλήματα του ποδοσφαίρου, και μάλιστα όχι μόνο όσον αφορά τα καθαρά οπαδικά ζητήματα αλλά και γενικότερα για την εξέλιξη του ποδοσφαίρου. Ήταν κοινή αποδοχή πως οι οπαδοί αποτελούν βασικότατο κομμάτι του φαινομένου που ονομάζεται ποδόσφαιρο. Μάλιστα, κάποιος συντάκτης του περιοδικού Spiegel ανέφερε πως "το ποδόσφαιρο χωρίς τους ultras δεν έχει ενδιαφέρον", και προέτρεψε τους οπαδούς να συνεχίσουν να ομορφα'ινουν το παιχνίδι.

Μεταξύ άλλων θεμάτων συζητήθηκαν τα εξής:
1.Σε ποιον ανήκει η μπάλα; Το ποδόσφαιρο ανάμεσα στην κοινωνική ευθύνη και το ιδιωτικό δίκαιο.Απαγορεύσεις στο γήπεδο: Μέτρα πρόληψης ή υποκατάστατο του ποινικού δικαίου;
2.Τα λεφτά κυβερνούν τον κόσμο; Παράγοντες που επηρεάζουν το εναρκτήριο λάκτισμα. Το θέμα αυτό είχε να κάνει με τις ενστάσεις από την πλευρά των οπαδών για το ποιος καθορίζει τις ώρες και μέρες των αγώνων, εννοώντας τα συμφέροντα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.
3.  Η κουλτούρα των οπαδών ως κοινωνικό φαινόμενο.
Σε αυτή τη θεματική συζητήθηκαν οι δράσεις των ultras για τις τιμές των εισητηρίων καθώς και οι πρωτοβουλίες κοινωνικού περιεχομένου που λαμβάνονται εκτός γηπέδου.
4.Οι ευκαιρίες και τα όρια της αυτορρύθμισης, της ελευθερίας και της ευθύνης της κερκίδας. Αυτό το σημείο είναι το δεύτερο που προκαλεί εντύπωση, ειδικά για την ελληνική πραγματικότητα, και έχει να κάνει με τις ευθύνες των ίδιων των οπαδών όσον αφορά τη μεταξύ τους βία αλλά και τη χρήση καπνογόνων. Οπαδοί από 60 διαφορετικές ομάδες συζήτησαν για το πώς θα κατακτηθεί η αυτορύθμιση στις κερκίδες τους έτσι ώστε από τη μια να μην δημιουργούνται χαζά επεισόδια και από την άλλη να αρθεί η απαγόρευση της χρήσης καπνογόνων από την ομοσπονδία.
5.Ταύτιση των οπαδών με το σύλλογο στον καιρό «του σύγχρονου ποδοσφαίρου»Η δέσμευση των οπαδών για τη διατήρηση της ταυτότητας του συλλόγου
Πως βλέπετε το ποδόσφαιρο στο μέλλον και ποιος ο ρόλος των οπαδών;
Ποιες δυνατότητες έχουν οι οπαδοί στο σύλλογό τους και πόσο σημαντικός είναι ο κανόνας του 50+1.
Ο κανόνας «50+1» εξασφαλίζει την επιρροή κάθε συλλόγου με τα μέλη του και τα θεσμικά του όργανα και αποτρέπει τους επενδυτές από το να πάρουν τον έλεγχο του συλλόγου
6. Τέλος συζητήθηκε το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και η ανάγκη να εφαρμόζονται και στο γήπεδο όπως και σε όλη την κοινωνία οι νόμοι και οι ρυθμίσεις που ισχύουν για όλους και να μην αντιμετωπίζονται οι οπαδοί σαν ειδική κατηγορία (και όσον αφορά το νομικό κομμάτι)
Sotrek 

Δεν υπάρχουν σχόλια: