1/2/12

Η κρίσιμη καμπή, Mundial ‘94

*Επαναδημοσιεύουμε το αφιέρωμα για τους αμερικάνους οπαδούς που είχαμε δημοσιεύσει μέσω του blogmag.gr, ένα αφιέρωμα που ο ΜιΚάπα είχε κάνει και άρεσε. Θα το κάνουμε και με άλλα θέματα που είχαμε δημοσιεύσει κατά καιρούς στο blogmag.gr όσο ήταν ανενεργό το football-blabla.
Οι κάτοικοι των ΗΠΑ, έχουν ένα στοιχείο που τους χαρακτηρίζει. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό είναι εθνικά εγωιστές. Θέλουν να είναι οι καλύτεροι σε όλα. Επίσης, τα περισσότερα trends έρχονται από τα μέρη τους ενώ η Ευρώπη κι η Ασία «ακολουθούν». Το ποδόσφαιρο, το γνωστό σε όλους μας “football”, ακολούθησε την ανάποδη πορεία, κυρίως επειδή… πρόλαβε να γεννηθεί πριν πολλά χρόνια, όταν η Αγγλία ακόμη «μετρούσε» απέναντι στους αποίκους.
Το Mundial του ’94 διοργανώθηκε σε αυτή τη χώρα του Νέου Κόσμου, που οι κάτοικοί της είναι παθιασμένοι με το… football που παίζεται με τα χέρια! Και είναι γνωστό σε όλους μας τι είναι ό,τι παίζεται με τα χέρια…! Άπαξ και μπήκε στη ζωή τους, ξεκίνησαν αμέσως το αγαπημένο τους hobby, να βελτιωθούν, μέχρι να φτάσουν στην κορυφή. Η δημιουργία αξιοπρεπούς πρωταθλήματος (Major League Soccer) και η (ανα)σύσταση ομάδων σε πιο επαγγελματικά πρότυπα (παλιά ξέραμε μόνο την Cosmos Νέας Υόρκης κι αυτή λόγω Πελέ και λοιπών αστέρων που πήγαν για το τελευταίο – καλό – χαρτζιλίκι), περισσότερες μεταγραφές εξ Ανατολής και Νότου, νέα γήπεδα και φυσικά νέοι οπαδοί για να τα γεμίζουν ήταν τα πρώτα βήματα. Για το αν θα τα καταφέρουν στον τελικό σκοπό τους, κανείς δε γνωρίζει, αλλά σίγουρα έχει παρατηρηθεί βελτίωση σε ένα από τα βασικά συστατικά του “soccer”. Την οπαδική συμπεριφορά. Ίσως – τι ίσως, σίγουρα – όχι στο επίπεδο της Ευρώπης, αλλά στα σωστά βήματα. Χρόνος υπάρχει άλλωστε, δεν θα πεθάνει το ποδόσφαιρο.

«Φωτιά»
Η Chicago Fire δεν πρόλαβε την προ MLS εποχή στις ΗΠΑ. Ιδρύθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 1997 σε μια τελετή για την 126η επέτειο από τη «Μεγάλη Φωτιά του Σικάγο», από την οποία πήρε το όνομα αλλά και το σήμα της. Το γήπεδό της, το Toyota Park αντικατέστησε το παλιό Soldier Field, είναι τετραετίας (2006) και «εχθροί» της είναι οι New England Revolution και FC Dallas. Η Nike, ο επίσημος προμηθευτής της, ζήτησε να μετονομαστεί η ομάδα σε Chicago Rhythm (??!!) και με άλλα χρώματα, αλλά η διοίκηση δεν μάσησε και τα ‘σπασε μαζί τους αλλάζοντας εμπορικούς συνεργάτες. Τα δικά της αρχικά χρώματα είχαν διαλεχτεί γιατί θύμιζαν πανωφόρι πυροσβέστη και η φανέλα έγραφε μπροστά ΦΩΤΙΑ με ασημένια γράμματα.

Section 8
Υπάρχει μια αξιοσημείωτη και πολυπολιτισμική οπαδική κουλτούρα στην ομάδα, από την ίδρυσή της. Η πλειοψηφία των (αρκετών) γκρουπ των οπαδών της, βρίσκονται στο βόρειο πέταλο (Sections 117 και 118), που τo ονομάζουν Section 8… τη θύρα που πρωτογνώρισαν στο πρώτο τους γήπεδο. Το Section 8, είναι στην ουσία μια ομοσπονδία των ξεχωριστών group οπαδών της Chicago Fire (από 20 έως και 300+ μέλη) εκφράζοντας ταυτόχρονα και τους οπαδούς της ομάδας που δεν ανήκουν σε κάποιο group. Η έκφραση “section 8” στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, δηλώνει το αντίστοιχο δικό μας… γιώτα πέντε(!) καθώς επίσης έτσι ονομάζονται και οι… εργατικές κατοικίες του Chicago. Αν μη τι άλλο, πετυχημένο…
Κάθε χρόνο γίνονται εκλογές, απ’ όπου εκλέγεται ένα ΔΣ από τα μέλη των group της ομάδας, ενώ το budget, το οποίο ξεπερνάει τις 100000$ και προέρχεται από υλικό που διαθέτουν οι ίδιοι και από συνδρομές – δωρεές, διατίθεται για εκδρομές, χωρογραφίες, νέο υλικό ή ακόμα και φιλανθρωπίες.
Τα μεμονωμένα group που απαρτίζουν το Section 8 είναι:

BARN BURNERS 1871
Το παλιότερο και μεγαλύτερο group, το οποίο «έφτιαξε» το όνομα του Section 8 στο παλιό γήπεδο, στο οποίο διοργάνωναν και τα tailgate parties, πριν τους εντός έδρας αγώνες (αμερικάνικη συνήθεια, η διοργάνωση κάποιου event πριν τους αγώνες για συμμετοχή και σύσφιξη σχέσεων, συνοδευόμενα από ψητά και μπύρα). Τα παιδιά όμως μεγάλωσαν και η δυναμική ελαττώθηκε, γι αυτό και πλέον δεν συμμετέχουν τόσο πολύ στο νέο Section 8, εκτός από τα λίγα νεότερα σε ηλικία μέλη του group.

FIRE ULTRAS ’98
Οι FU98 είναι το πλέον διάσημο group της Chicago Fire. Με την ίδρυσή τους, το 1998 κατέλαβαν το Section 9 στο παλιό γήπεδο μέχρι και το 2000 οπότε και μετακόμισαν μόνιμα στο Section 8. Πρόκειται για ένα group Πολωνών οπαδών της Chicago Fire, το οποίο υποστηρίζει την ομάδα με τον παραδοσιακό Ultra τρόπο της Ανατολικής Ευρώπης.
Website: http://www.fireultras98.com/

ULTRAS RED-SIDE
Εμπνεόμενοι από τους FU98, και την εισαγωγή της ευρωπαϊκής οπαδικής κουλτούρας στην εξέδρα, οι Ultras Red Side ιδρύθηκαν το 2003 και επηρεασμένοι από τους Ιταλούς και τους Γάλλους οπαδούς έφεραν το χρώμα στο Σικάγο, οργανώνοντας χωρογραφίες καλού επιπέδου.
Website: http://www.ultrasredside.net/

HUSARIA
Αν ήταν Έλληνες του Σικάγο θα ονομάζονταν «Λακεδαιμόνιοι». Είναι όμως κι αυτοί Πολωνοί και πήραν το όνομά τους από τους φτερωτούς Ουσάρους της Πολωνίας. Έχουν τον ίδιο ρόλο με τους FU98 και ιδρύθηκαν μόλις το 2008.
Website:http://husariafire.webs.com/

BLITZER MOB
Σικάγο, industrial μουσική και ποδόσφαιρο. Φωνάζουν τη μέρα για τους Chicago Fire και το βράδυ υπό τους παλλόμενους ήχους της industrial. Στη βιομηχανική πόλη του Σικάγο, αποτελούν την απόλυτη ένωση ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο κόσμους.
Website: http://www.blitzermob.com/

MIKE DITKA STREET CREW
Οι σκινάδες της παρέας. Αγαπάνε το Σικάγο και τις ομάδες του. Ο Mike Ditka, προπονητής των Chicago bears (στο American football τους πήρε από το πουθενά και τους έκανε τη δεύτερη καλύτερη ομάδα όλων των εποχών στη χώρα) είναι ο ήρωάς τους.
Website: http://www.mikeditkastreetcrew.com/

SECTOR LATINO
Οι Λατίνοι – όπως λέει και το όνομά τους – του Section 8, δίνουν χρώμα Νότιας Αμερικής στις εξέδρες του Toyota Park, με τύμπανα, κορδέλες και τρομπέτες. Ιδρύθηκαν το 2005 και δρουν σε άλλο section του γηπέδου.
Website: http://www.myspace.com/sektorlatino

SHANDY SISTERS
“It’s not just boys’ fun!” Αυτή είναι η άποψη των κοριτσιών του Σικάγο. Συμμετοχή στα δρώμενα, μοιράζονται το πάθος για τους Chicago Fire, την ιδεολογία τους και το γούστο στη μουσική.
Website: http://www.myspace.com/shandysisters

RED SCARE
Ιδρύθηκαν το 2006. Σκληροπυρηνικοί οπαδοί που ζουν για την Κυριακή. «Μπύρα στα κόκκαλά μας, Φωτιά στις καρδιές μας και Περηφάνια στο crew” το μοτό τους.

THE LAST WARD
Συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις του Section 8 εντός και εκτός του γηπέδου(οργάνωση και παρουσίαση χωρογραφιών, εκδρομές) καθώς επίσης συνεργάζονται και με την πιο γνωστή ποδοσφαιρική pub της πόλης βάζοντας λεωφορεία για αγώνες, πουλώντας εισιτήρια και πίνοντας μπύρα ;)

THE WESTERN FRONT
Ιδρύθηκε το 2006 με σκοπό την οργάνωση των οπαδών από τις δυτικές περιοχές της πόλης του Σικάγο.

PARTISANS
Μικρό σε όγκο γκρουπ το οποίο εκφράζει ανοιχτά την αγάπη του για τους Chicago Fire και τις αριστερές του πεποιθήσεις.
Website: http://www.partisanschicago.com/

WHISKEY BROTHERS AUGHT FIVE
Ιδρύθηκε το 2004. Drinking culture, lucky strikes, εξωτερική πολιτική και ποδόσφαιρο… από το Σικάγο με αγάπη. Μέλη μόνο με πρόσκληση.
Άλλα group είναι οι ARSONISTS, ένα παλιό αλλά ακόμα σεβαστό group, οι LADDER 97 οι οποίοι φέρνουν χρώμα… Αγγλίας στο Σικάγο, ενώ ακόμα και οι βετεράνοι πολέμου(!), έχουν το δικό τους group με όνομα FIRE FOR EFFECT.

Υπάρχουν επίσης group οπαδών στο Ohio, στο Milwaukee και στο St. Louis που πραγματοποιούν συχνά ταξίδια στο Σικάγο για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα.
Καπνογόνα, χωρογραφίες, ανταποκρινόμενα συνθήματα, γεμάτος τομέας ακόμα κι αν το γήπεδο δεν έχει πολύ κόσμο, τα σωστά βήματα που λέγαμε… Αυτά φέρνουν και τον σεβασμό ανάμεσα στα υπόλοιπα οπαδικά γκρουπ ανά τη χώρα ενώ η… φωτιά απλώνονται και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού καθώς υπάρχει φιλία με τους οπαδούς της Celtic. Ίσως αυτή να είναι η αιτία της πρόσφατης μεταγραφής του παλιού γνώριμου από Arsenal και West Ham, Fredrik Ljungberg στους «καθολικούς» ;)
Σκοπός του γκρουπ είναι «να ενώσουμε όλους τους οπαδούς της Chicago Fire, να δημιουργήσουμε μια κυριαρχική δύναμη που να μην έχει ξαναεμφανιστεί σε Αμερικάνικο γήπεδο και να δημιουργούμε πλεονέκτημα έδρας όπου κι αν παίζει η ομάδα»…
 ΜιΚαπα

Δεν υπάρχουν σχόλια: