11/4/12

Τιμωρία για το ρατσιστικό πανό

 Με τιμωρία 3 ετών αποκλεισμού από τα γήπεδα τιμωρήθηκαν οι υπεύθυνοι οπαδοί της Borussia Dortmund, οι οποίοι ανάρτησαν συγκεκριμένο πανό στο πέταλο. Το πανό αυτό είχε ρατσιστικό νόημα και είχε ως στόχο τους οπαδούς της Βέρντερ και χωρογραφία που είχαν κάνει σε άλλον αγώνα οι τελευταίοι. 
Η ουσία φυσικά δεν είναι να αναπαραγάγουμε ρατσιστικά και ομοφοβικά συνθήματα, ούτε και να επικροτήσουμε τις αρχές για την τιμωρία των υπευθύνων. Όμως θα πρέπει να τονισθεί η διαφορετικότητα της ευαισθησίας που υπάρχει ανάμεσα σε χώρες... σε θέματα ρατσισμού. 

Φυσικά, δεν αναφέρομαι συγκριτικά στην Ελλάδα όπου ο καθένας μπορεί να αναρτήσει ένα πανό χωρίς να ενδιαφερθεί κανείς υπεύθυνος ή μη, πέραν από τα "κεφάλια" της εξέδρας (ανάλογα με το περιεχόμενο). Το θέμα των πανό και το ποιοι πως και με ποια λογική τα αναρτούν στα πέταλα και τι απήχηση έχουν από την ίδια την εξέδρα είναι μεγάλη κουβέντα... και αφορά μόνο τους πολύ χωμένους στα των συνδέσμων. 

3 σχόλια:

Sotrek είπε...

Κατηγορήθηκαν μέλη των Desperados (το δευτερο μεγαλύτερο οπαδικό γκρουπ της Μπορουσια μετά τους Unity) για ρατσιστική συμπεριφορά και με αφορμή την ιστορία με το πανό αποκαλύφθηκε πως καποιοι από αυτούς συχνάζουν σε μαγαζιά με σκιναδες φασίστες ή πως φοράνε μάρκες ρούχων που είναι χαρακτηρισμένα ως φασιστικό λουκ κτλ. Το θέμα είναι πως το πανό δεν έγραφε και κάτι τρομέρο, για τα ελληνικά δεδομένα. Βασικά ήθελαν με πικάρουν τους οπαδους της Βρέμης. Εντωμεταξύ ρατσιστικό περιεχομενο θεωρείται και οι βρισιές τύπου "πούστηδες", "αδελφές" κτλ και ότι άλλο σεξιστικό. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα οι μισοί θα ήταν φυλακή και οι άλλοι μισοί θα απαγορεύονταν να κυκλοφορούν σε απόσταση δυο χιλιομέτρων από τα γήπεδα...

tre1926 είπε...

Απο το ιδιο πεταλο παντως στο Ντερμπι με την Μπαγερν εκτοξεφτηκαν μπανανες κατα του Νοιερ.

Ampalos είπε...

...και γενικότερα αν θα τους έβαζε κάποιος "ταμπέλα" ώς προς την πολιτική τους ιδεολογία, θα τους κατέτασε στους δεξιούς των οπαδών της Γερμανίας.
Σε μία χώρα όπου δε μπορείς να κάνεις πλάκα ούτε και να πάρεις αψήφιστα ορισμένα θέματα, το πανό των Desperados, τους χαρακτηρίζει...

Φυσικά το πανό δεν έχει υπογραφή, όπως όλες άλλωστε οι κινήσεις που τελούν υπό φόβο ή προβοκατόρικα...