5/5/12

Guilherme M... Un Torcida União Tricolor!

 Ο Guilherme M. δεν είναι κάτι διαφορετικό από εμάς, είναι ένας οπαδός από τη Βραζιλία ο οποίος ακολουθεί την ομάδα του, αλλά και το football-blabla. Μέσα από την κουβέντα μαζί του και μέσα από τις απόψεις μας κατάλαβα ότι έχουμε πάρα πολλά κοινά μεταξύ μας ως οπαδοί, αλλά και ως πολίτες δύο χωρών που είναι τόσο μακρυά μεταξύ τους αλλά ταυτόχρονα τόσο κοντά σε διάφορα θέματα. Έτσι, μέσα από αυτό το κοινό ενδιαφέρον, μεοιραζόμαστε όλοι μαζί, κάποια σημεία, μέσα από ερωτήσεις, που του κάναμε, σχετικά με το ποδόσφαιρο στη Βραζιλία, τη ζωή εκεί και το επικείμενο Μουντιάλ...
Εχει πολύ ενδιαφέρον  να δείτε πόσα κοινά έχουμε... 
Ευχαριστώ Guilherme


Λοιπόν Guilherme τι σε έκανε να ενδιαφερθείς για τους έλληνες οπαδούς και να ακολουθείς το football-blabla;

Αγαπάω το ποδόσφαιρο και ότι σχετίζεται με αυτό, από τον αγωνιστικό χώρο έως τους φιλάθλους. Ετσι, θέλω να μαθαίνω  τι συμβαίνει με τους οπαδούς στον Κόσμο, με φωτογραφίες, βίντεο, συνθήματα κλπ. Βλέποντας εικόνες από έλληνες hooligans και οπαδούς με φανατισμό για την ομάδα τους, είπα ότι «αυτοί είναι οι πιο φανατικοί στην Ευρώπη, δεν υπάρχει αμφιβολία». Ετσι, άρχισα να ψάχνω περισσότερες λεπτομέρειες για το ελληνικό ποδόσφαιρο, τις ομάδες, τους οπαδούς. Βρήκα κάποια μπλοκ, όπως το stollenbanners που έχει κλείσει, αλλά και το Football-blabla, το όποιο είναι το καλύτερο! Όχι μόνο επειδή βάζει φωτογραφίες για τους football lovers, αλλά και ότι σχετίζεται με αυτό, οπότε θεωρώ ότι είναι ένα από τα λίγα μπλοκ που αξίζει να επισκέπτεσαι και αυτό με κάνει να το ακολουθώ. 

Είναι πολύ ενδιαφέρον να μαθαίνουμε πράγματα για τους βραζιλιάνους οπαδούς, μέσα από την κουβέντα με έναν από αυτούς. Πες μας για την ομάδα σου... Τι κατηγορία είναι; Το γκρουπ που ανήκεις; Είναι το μόνο στην ομάδα του; Μεγάλοι αριθμοί οπαδών εκτός έδρας;

Η ομάδα μου είναι η Joinville Esporte Clube, θα παίζει φέτος στη δεύτερη εθνική κατηγορία, αφού ανέβηκε ως πρωταθλήτρια από την τρίτη! Το γκρουπ που ανήκω λέγεται στα βραζιλιάνικα União Tricolor, έχουμε μόνο 10 χρόνια ύπαρξης, είμαστε ουσιαστικά σύνθεση τριών άλλων Torcidas. Είμαστε το μεγαλύτερο γκρουπ στην επαρχία της Santa Catarina (Η Βραζιλία είναι χωρισμένη σε περιοχές – states και μετά πόλεις). Η Joinville Esporte Clube γνωστή ως (JEC) έχει δύο γκρουπ, εμείς είμαστε το μεγαλύτερο και έχουμε πολύ κόσμο που μας ακολουθά, λόγω της καλής οργάνωσης και δουλειάς, γινόμαστε συνέχεια μεγαλύτεροι κάθε χρόνο. Στα παιχνίδια έχουμε μεγάλο αριθμό μελών, αλλά και απλών φιλάθλων που μας συμπαθεί και συμμετέχει στις χωρογραφίες και τα τραγούδια.

Κατά τη γνώμη σου ποιο είναι το μεγαλύτερο γκρουπ οπαδών στη Βραζιλία; Σε ποιους έχεις μεγαλύτερο σεβασμό;

Στη Βραζιλία υπάρχουν πολλοί οπαδοί – γκρουπ που αξίζουν σεβασμό, ακόμη και κάποιοι οι οποίοι είναι εχθροί μας. Θα ξεχώριζα τους Gaviões da Fiel - Corinthians, Mancha Verde - Palmeiras, Independente - São Paulo, Raça Rubro Negra - Flamengo, Força Jovem - Vasco da Gama, αλλά το μεγαλύτερο σεβασμό για μένα τον δίνω στο δικό μου γκρουπ χαχαχα. Σοβαρά, δύο γκρουπ ξεχωρίζουν για την επαναστατική τους παρουσία, οργάνωση και δομή, οι Dragões da Real και οι Torcida Jovem do Flamengo που πέρα από την ιστορία του έχουν αλλάξει τα δεδομένα στις εξέδρες της Βραζιλίας.

Ποια ομάδα και γκρουπ αντίστοιχα είναι ο μεγαλύτερος "εχθρός" σας;

Έχουμε εχθρούς, έτσι είναι το ποδόσφαιρο, όπως τους  Gaviões Alvinegros της Figueirense (ομάδα της πρωτεύουσας), αλλά οι βασικοί μας αντίπαλοι είναι οι Mancha Azul της Avaí (ομάδα της πρωτεύουσας επίσης). Έχουν γίνει πολλές «μάχες» με αυτούς, όπως πέρυσι που «κερδίσαμε» τους ACAB και τους Mancha Azul

Όπλα στη Βραζιλία ανάμεσα στους οπαδούς... Πες μας τη γνώμη σου

 Τα όπλα είναι σοβαρό πρόβλημα στη Βραζιλία. Το λέω γιατί ζω στη Βραζιλία, δε ξέρω τι πραγματικά συμβαίνει σε άλλες χώρες. Αλλά εδώ, θεωρείται «φυσιολογικό» να «πολεμάς» με πέτρες, ξύλα, σίδερα και όπλα…  Φέτος στο São Paulo σε διαμάχη μεταξύ Mancha Verde (Palmeiras)  και Gaviões da Fiel  (Corinthians), δύο άτομα από τους Mancha Verde έχασαν τη ζωή τους από χτυπήματα με σιδερόβεργες. Αυτά θεωρούνται φυσιολογικά εδώ, όχι ότι μας αρέσουν, είναι ηλίθιο. Όλα τα γκρουπ «χάνουν» μάχες εδώ, αλλά μερικοί κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν…  και το πρόβλημα είναι σα χιονοστιβάδα, κυλάει και μεγαλώνει… Έτσι για παράδειγμα  μετά οι Mancha Verde σκότωσαν ένα μέλος των Gaviões da Fiel. Όπως είπα είναι σα χιονοστιβάδα, δε ξέρεις πως και που θα σταματήσει αυτή η μαλακία.
Τα όπλα δεν είναι το ερώτημα σε μία αληθινή «μάχη», αλλά είναι «μάχη» απλά για τη δύναμη, χωρίς σκέψη για σεβασμό και περηφάνια… Είναι περίπλοκο να σου εξηγήσω την κατάσταση εδώ, είναι πολύ extreme θέμα. Αν ξέρεις την αλήθεια τότε ξέρεις ότι είναι για τους δειλούς.


Αστυνομία... μια ιστορία αγάπης σε όλον τον κόσμο... Θες να μας πεις πως είναι η κατάσταση ανάμεσα στους οπαδούς και στην αστυνομία; Θυμάμαι πριν 2-3 χρόνια, ένας αστυνομικός σκότωσε ψυχρά έναν οπαδό... 

Όπως σε όλον τον κόσμο, δεν έχουμε καλή σχέση. Μισούν τους οπαδούς. Στη Βραζιλία δεν έχουμε ειδικό τμήμα ACAB για το γήπεδο, οπότε αυτοί που είναι στους δρόμους είναι και στις εξέδρες. Σκέψου ότι οι μπάσταρδοι κουβαλάνε στο κεφάλι τους τα προβλήματα από τους δρόμους στις εξέδρες… και τα λύνουν με ποιους; Με τους οπαδούς, με ξύλο και πυροβολισμούς.
Η υπόθεση που λες είναι η υπόθεση του Cesar, ενός οπαδού των Dragões da Real. Υπάρχει βίντεο από αυτή τη θηριωδία. Ο  Cesar δεν ξεκίνησε κάτι, απλά πήγε να χωρίσει και ο ACAB έκανε το πιο ηλίθιο πράγμα, όταν ο Cesar γύρισε την πλάτη του, άρχισε να τον  χτυπάει έχοντας το όπλο του στο χέρι το οποίο και εκπυρσοκρότησε. Ο Cesar πέθανε για το τίποτα, χωρίς να κάνει τίποτα. Αυτή η υπόθεση δείχνει πολλά, όμως δείχνει και το πιο σημαντικό το οποίο είναι ότι οι ACAB στη Βραζιλία δεν είναι εκπαιδευμένοι να κάνουν τους security στα γήπεδα και ότι η ζωή ενός οπαδού για έναν από αυτούς, δεν αξίζει τίποτα.
Αν υπάρχει μέρος με «καλούς μπάτσους», πες μου, αλλά πιστεύω ότι το μέρος είναι η «neverland»…

Ποια είναι η γνώμη σου για το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα γίνει στη Βραζιλία και τι πιστεύεις για τις ενέργειες της αστυνομίας απέναντι στις φαβέλες, στους οπαδούς κλπ;

Αυτή είναι πολύ καλή ερώτηση και πολύ σημαντική. Δε γνωρίζω πως είναι τα πράγματα σε άλλες χώρες που προετοιμάζονταν για το Μουντιάλ, αλλά στη Βραζιλία έχουμε πρόβλημα διαφθοράς, με τις εταιρείες που φτιάχνουν τα γήπεδα με παιχνίδια εκατομμυρίων δολαρίων. Όλες οι κατασκευές για το Μουντιάλ έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους βραζιλιάνους. Υπόσχεται μεγάλες αλλαγές για το κύπελλο, αλλά για να το κάνει «πηδάει» τον κόσμο. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι φτιάχνουν γήπεδα μακριά από τον κόσμο και το κέντρο όπου δεν υπάρχει τίποτα… ούτε κόσμος, ούτε Ιστορία. Όπως και στη Ν. Αφρική, το κάνουν μόνο για τα λεφτά και ας μιλάνε για μάρκετινγκ και επενδύσεις, αυτά είναι μόνο για τους πολιτικούς που τα χρησιμοποιούν για να πάρουν λεφτά και ψήφους. Φαντάσου ότι οι εταιρείες που φτιάχνουν ανήκουν σε πολιτικούς.
 
Για τους ανθρώπους, συγνώμη που το ξαναλέω, η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται. Έχουμε προβλήματα με τα νοσοκομεία, με την ασφάλεια στους δρόμους, αλλά όταν το Μουντιάλ θα είναι εδώ, όλα θα είναι ΟΚ και οι τουρίστες που θα έρθουν θα νιώθουν ότι είναι στον Παράδεισο, χωρίς να βλέπουν τα προβλήματα, αφού η κυβέρνηση θα έχει δημιουργήσει τη ψευδαίσθηση «Η Βραζιλία πάει καλά»! Το μεγαλύτερο ψέμα.

Για τους μπάτσους, σε σχέση με τις φαβέλες και τους οπαδούς, λέω σε σένα και στους οπαδούς σε όλον τον κόσμο, ότι πρόκειται για τυραννία, η αστυνομία δεν δουλεύει για την ασφάλεια αλλά είναι μαζί με το στρατό. Η CBF με τη FIFA, κάνουν ότι η  UEFA, αλλά δε σκοτώνουν εδώ τα σκυλιά όπως στην Ουκρανία και την Πολωνία, αλλά τους ανθρώπους που τους διώχνουν αφού άλλωστε δεν πρόκειται να δουν και αγώνες λόγω του ότι τα εισιτήρια είναι πολύ ακριβά.
Για τους οπαδούς, βλέπουμε ότι έρχεται το τέλος. Καρεκλάκια σε όλο το γήπεδο και ακριβά εισιτήρια, πάρα πολύ αστυνομία, απαγόρευση στις μπύρες. Βλέπουμε ότι η CBF και η FIFA θέλουν να αποβάλλουν τους οπαδούς και να κρατήσουν μόνο τους «εμπορικούς θεατές». Δε χρειαζόμαστε το Μουντιάλ στη Βραζιλία, δεν έχουμε την υποδομή γι’ αυτό.
Ευχαριστώ για το χώρο, συγνώμη για τα αγγλικά μου.
Οπαδοί όλου του Κόσμου, ΕΝΩΘΕΙΤΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: