19/5/12

Ultras Sankt Pauli - Football-blabla...

Ο M.T. είναι ένας από τους Ultras της Sankt Pauli, τον οποίον γνωρίσαμε στην Αθήνα, σε μία επίσκεψη των Ultras και μοιρασθήκαμε, οπαδικές ιδέες, απόψεις, γήπεδο, μπύρες και μουσική. Επιπλέον είναι ο άνθρωπος ο οποίος ουσιαστικά μοιράζεται τις απόψεις του γκρουπ, όταν «ενοχλητικοί» τύποι όπως εμείς από το football-blabla έχουμε πολλές απορίες και θέλουμε να τις μοιρασθούμε με τους υπόλοιπους οπαδούς, μαθαίνοντας κάποια πράγματα για την Sankt Pauli και τους οπαδούς της, από τους ίδιους… ίσως μια διαφορετικού τύπου συνέντευξη…


1. Πριν λίγο καιρό ήσασταν στην Αθήνα και νομίζω ότι συναντήσατε αρκετό κόσμο στους δρόμους που φορούσε το σήμα και τα χρώματα της St Pauli… Πες μας την αντίδραση σας, τι σκεφτήκατε γι αυτό

Πάντα νιώθουμε έκπληκτοι από το γεγονός ότι η ομάδα μας που είναι στη δεύτερη κατηγορία στη Γερμανία είναι τόσο γνωστή σε όλο τον κόσμο και με κάποιο τρόπο να μας κάνει υπερήφανους το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι από πολλές χώρες, να νιώθουν συνδεδεμένοι με σύλλογο μας και τις αξίες που πρεσβεύει.
Μερικές φορές είναι επίσης κάπως περίεργο για μένα και αναρωτιέμαι τι όλοι οι άνθρωποι φαντάζονται ότι είναι η ομάδα μας. Υποθέτω ότι οι άνθρωποι που φορούν όλα αυτά τα πράγματα έχουν μια πολύ εξιδανικευμένη αντίληψη της ομάδας και της κατάστασης στο Αμβούργο. Αλλά σε γενικές γραμμές είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι συμπαθούν την ομάδα μας, γιατί περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα το αίσθημα των ανθρώπων δημιουργείται από τους οπαδούς και όχι από τους διάσημους ποδοσφαιριστές, χεχεχε.

2. Τι σκέφτονται οι Ultras της St Pauli γι αυτήν την τόσο μεγάλη διακίνηση του σήματος της ομάδας – χωρίς να έχει αυτή σχέση – και των ίδιων των Ultras, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικά;

Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των εμπορευμάτων της ομάδας, ανεξάρτητα αν είναι πλαστά ή όχι, και του αντίστοιχου υλικού των Ultra Sankt Pauli.
Δε μας ενδιαφέρει πραγματικά για το επίσημο υλικό που πωλείται, γιατί ακόμα και στη Γερμανία έχουμε μια ειδική περίπτωση για τα επίσημα εμπορεύματα της ομάδας αφού η Sankt Pauli παίρνει μόνο δέκα τοις εκατό των παροχών! Το υπόλοιπο λαμβάνεται από ένα έμπορο που βοήθησε την ομάδα μας για να επιβιώσει το 2003 και άρπαξε το mechandising δικαίωμα στην επιστροφή. Αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι σε χώρες του εξωτερικού δεν έχουν ακούσει ποτέ για αυτό...

Όσον αφορά στο υλικό του γκρουπ μου, εκεί ασχολούμαι περισσότερο και είναι πιο περίπλοκο. Από τη μία πλευρά θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτό μπορεί επίσης να είναι καλό, γιατί δείχνει ότι οι άνθρωποι έχουν γνώμη και να σέβονται τους ultras της Sankt Pauli με κάποιο τρόπο. Θέλω να πω, είναι σίγουρα μια ένδειξη σεβασμού όταν φοράτε ένα μπλουζάκι με το λογότυπο του γκρουπ. Από την άλλη πλευρά είναι εντελώς παράξενο και μιλάμε με τους ανθρώπους που βλέπουμε στο γήπεδο μας και φοράνε τα σήματα μας και δεν τους ξέρουμε.
 
3. Είδατε στην Αθήνα, βόλεϊ, μπάσκετ, χάντμπολ… Θες να μας πεις για την εμπειρία αυτή ως προς του έλληνες οπαδούς, που ακολουθούν τα «μικρά σπορ» και να το συγκρίνεις με τη γερμανική κουλτούρα;

Μου αρέσει κάπως, αλλά στη Γερμανία η ιστορία της οπαδικής κουλτούρας είναι λίγο διαφορετική. Οι οπαδικές σκηνές στη Γερμανία εξελίχθηκαν από το ποδόσφαιρο και τα πάντα στη Γερμανία επικεντρώνεται στο ποδόσφαιρο. Ορισμένοι οπαδοί πηγαίνουν σε άλλες αθλητικές διοργανώσεις ξέχωρα από το σύλλογό τους, αλλά μόνο για ειδικά παιχνίδια και μόνο για διασκέδαση.
Πάντα μένουμε εντυπωσιασμένοι από το πνεύμα και την τρέλα που έχουν οι Έλληνες για τα άλλα αθλήματα, που ακολουθούν την ομάδα τους, άσχετα με το τι άθλημα είναι αυτό, αλλά είναι δύσκολο να φανταστώ κάτι τέτοιο στη Γερμανία αυτή τη στιγμή. Αλλά το απόλαυσα πραγματικά.

4. Τελευταία είχαμε κάνει ένα άρθρο σχετικά με τις χωρογραφίες των οπαδών της St. Pauli, σχετικά με το γεγονός ότι τα υλικά που χρησιμοποιείτε είναι ανακυκλωμένα από παλιά υλικά, ότι τα φτιάχνετε όλα εσείς κλπ… Θες να μας πεις για αυτή τη λογική;

Ίσως είναι η δική μας ερμηνεία για το "ενάντια στους σύγχρονους Ultras", χεχεχε.
(όπως συζητήσαμε για το μοτό που χρησιμοποιεί το football-blabla).
Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο από τα πράγματά μας και όχι να το παραγγείλουμε σε κάποιο «ultra-store». Αυτό είναι ένα μέρος του παλιού στυλ που αγαπάμε, αν και δεν είναι τόσο δύσκολο για εμάς. Απλώς προσπαθούμε να ακολουθήσουμε αυτή την ιδέα εφ 'όσον είναι δυνατόν. Πιστεύουμε επίσης ότι η χωρογραφία έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία, αν όλα γίνονται από τον εαυτό μας και όχι επειδή δεχθήκαμε μία διαταγή και η μόνη μας ενέργεια είναι να βάλουμε χαρτάκια στα καθίσματα…

5.Τι ακριβώς σημαίνει "against modern football" για τους Ultras της  St.Pauli;

Για μένα αυτό σημαίνει πως πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στις υπερβολές που θέλουν το ποδόσφαιρο να ενεργεί ως βιομηχανία. Για εμάς αυτό σημαίνει πρακτικά να δεχθούμε κάποια μορφή του σύγχρονου ποδοσφαίρου, ενώ αγωνιζόμαστε για τον ρόλο μας μέσα σε αυτό.
 Πρέπει να δεχτούμε ότι και η ομάδα μας έχει να κάνει μερικά πράγματα, αν θέλουμε την επιτυχία, αν θέλουμε να είμαστε μέρος του μεγάλου παιχνιδιού που λέγεται «επαγγελματικό ποδόσφαιρο». Αλλά θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ελευθερία μας και σταματήσαμε με επιτυχία κάποια πράγματα, όπως για παράδειγμα την πώληση του ονόματος του σταδίου σε ένα χορηγό. Σίγουρα δεν μπορούμε να σταματήσουμε την ανάπτυξη, αλλά μπορούμε ακόμα να δώσουμε αγώνα για ορισμένους χώρους για να μείνουν ελεύθεροι.

 6. Δεν πήρατε μέρος στα Fankongress και ειδικά σε αυτό που πραγματοποιήθηκε φέτος στο Βερολίνο… Γιατί;

Εμείς δεν συμμετείχαμε σε αυτές τις εκδηλώσεις, επειδή  είχαμε σοβαρά προβλήματα με ορισμένα γκρουπ από άλλες ομάδες που συμμετέχουν. Είμαστε Ultras και οπαδοί, αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πολιτική βάση μας. Και στις δύο εκδηλώσεις ήταν επίσης ομάδες με σαφή δεξιά πολιτικές τάσεις. Ομάδες που πολεμάμε απέναντι του λόγο ακροδεξιάς τους στάσης ή την αποδοχή τους στα φασιστικά στοιχεία στις εξέδρες τους. Παρά το γεγονός ότι μοιραζόμαστε το μεγαλύτερο μέρος της κριτικής για τη στάση μας αυτή, θεωρούμε ότι θα ήταν μεγάλη προδοσία στις ιδέες και τα πιστεύω μας.

Ειδικά για το Fankongress υπήρχαν διαφορετικές απόψεις μέσα στο ίδιο μας το γκρουπ. Το ιδανικό της σύνδεσης με άλλους ανθρώπους που έχουν τα ίδια προβλήματα είναι σίγουρα σωστό και σημαντικό. Αλλά δεν είναι για εμάς και όχι σε αυτό το απόλυτο.

7. Οι Ultras St.Pauli θα είναι παρόντες το καλοκαίρι στο Mondiali στην Ιταλία; Ποια είναι η γνώμη σας για το «ιβέντ» αυτό; Βλέπεις διαφορές για παράδειγμα ανάμεσα σε αυτό που έγινε στο Montecchio το 2004 και μέχρι σήμερα στο 2012 ως προς τη λογική και τη νοοτροπία; 

Οι USP και άλλοι οπαδοί της Sankt Pauli πήραν μέρος στο τουρνουά, αλλά από ένα σημείο και μετά καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το τουρνουά θα χάσει την ψυχή του με κάποιο τρόπο.
Επίσης, οι συζητήσεις με τους Ιταλούς οπαδούς, μας ενίσχυσε την αντίληψη μας αυτή… και γι 'αυτό σταματήσαμε να πηγαίνουμε εκεί. Ειδικά κάποιες γερμανικές ομάδες, που δεν είχαν καμία σχέση με την αριστερή πολιτική και πάνε μόνο για το πάρτυ… μας οδήγησαν σε αυτό το συμπέρασμα. Αυτή τη στιγμή έχαμε το δικό μας τουρνουά με έντονο πολιτικό χαρακτήρα και αυτό φάνηκε να είναι η καλύτερη επιλογή για εμάς. Έχουμε μεγάλο σεβασμό για το Mondiali και σίγουρα είναι ένα καλό μέρος για σύνδεση αλλά επιλέξαμε να ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο.

8. Οπότε λοιπόν, Alerta Network 2012... Θες να μας αποκαλύψεις περισσότερα?

Φέτος έχουμε το antiracist football tournament στο Αμβούργο. Ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια και τα τελευταία χρόνια συνηθίζαμε να γίνεται στο Αμβούργο κάθε δεύτερο χρόνο για να δώσει και σε άλλες ομάδες την ευκαιρία να το έχουν στην πόλη τους. Είμαστε όλοι πραγματικά ενθουσιασμένοι και ανυπομονούμε να συναντήσουμε όλους τους φίλους μας και πάλι. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η ιδέα του δικτύου Alerta αναπτύσσεται διαφορετικά από ό, τι είχαμε κατά νου όταν ξεκίνησε. Εκείνες τις ημέρες η ιδέα ήταν η δυνατή σύνδεση όλων των αντιφασιστών οπαδών  για κοινές δράσεις, για κοινά ζητήματα, για συζητήσεις σχετικά με ειδικά προβλήματα. Έπρεπε να μάθουμε ότι αυτό ήταν λίγο υπερβολικό, αλλά μας αρέσει πολύ η ιδέα του να υπάρχει ένα δίκτυο και μείνουμε σε επαφή με όλους τους φίλους μας. Θα συνεχίσει αυτή η δουλεία και τουλάχιστον είναι στο χέρι του κάθε ατόμου και κάθε ομάδας να λάβει μέρος σε αυτήν την προσπάθεια.
http://www.alerta-network.org/

9. Προσωπικά, σου άρεσε η Αθήνα; Ποια είναι η γνώμη σου για την οικονομική κρίση, τους εργάτες στην Ευρώπη και το όλο θέμα που υπάρχει εδώ και 2 σχδόν χρόνια...

Η Αθήνα είναι μια συναρπαστική πόλη. Σίγουρα δεν είναι η πιο όμορφη πόλη, αλλά απολύτως συναρπαστική, αντιφατική, υπέροχη και θορυβώδης. Μου αρέσει που ήρθα εδώ και ελπίζω να επιστρέψω σύντομα για να δω τους φίλους μου. Για να πω κάτι σχετικά με την κρίση είναι πραγματικά δύσκολο. Είδα μερικά άρθρα σε ελληνικές εφημερίδες που βρήκα πραγματικά ηλίθια. Καθώς και η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης στον γερμανικό Τύπο. Ότι πρέπει να κάνουμε οικονομία, να λάβουμε τα μέτρα λιτότητας, ενώ οι τράπεζες και οι άλλοι καπιταλιστές συνεχίζουν να παίζουν το παιχνίδι διαστροφή τους με τους ανθρώπους του κόσμου. Τα σύνορα δεν είναι μεταξύ των εθνών, δεν είναι ανάμεσα στους Έλληνες και Γερμανούς.
Ακολουθούμε τα γεγονότα στην Ελλάδα, με μεγάλο σεβασμό για τους ανθρώπους που δεν αποδέχονται την κατάσταση, μία κατάσταση όπου τα κέρδη είναι πάνω από τους ανθρώπους.

10. Πες μας και τη γνώμη σου για το football-blabla.blogspot.com;

Απολύτως ενδιαφέρον αν και δε γνωρίζω την ελληνική γλώσσα! Το βρίσκω ενδιαφέρον να βλέπω που επικεντρώνονται οι οπαδοί στις άλλες χώρες.

(Το football-blabla βρίσκεται πλέον ως λινκ στο πολύ ενδιαφέρον μπλοκ http://afterchangeswearemoreorlessthesame.blogsport.de/

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ξέρεις ημερομηνίες για το alerta στο αμβούργο; thanks...

Ampalos είπε...

όλο το πρόγραμμα αναλυτικά

http://www.alerta-network.org/antira-tournament-2012.html#more-582

;-)

Ανώνυμος είπε...

εκεινη η ταινια για την σ.παολι κυκλοφορησε η οχι?

Ampalos είπε...

Ποια ακριβώς λες γιατί έχουμε χάσει τη μπάλα με τόσες ταινίες... :)))

Check επίσης - ενδιαφέρον...

http://www.shootv.com/docufilm/st-pauli/

bhoy είπε...

Στην ερώτηση 6 μήπως έχεις προσθέσει κατά λάθος ένα "δεν";
Διότι αλλιώς δε βγαίνει νόημα...Έχουν πολιτικό πρόβλημα και δε συμμετέχουν,σωστά;

Ampalos είπε...

πολύ σωστά. "χαμένος στη μετάφραση"... :)))

Ναι, είχαμε συζητήσει μαζί τους πολύ για το συγκεκριμένο θέμα όταν ήταν εδώ, γιατί είχαμε ασχοληθεί και πολύ από το blabla με το fankogress.
Είναι δεδομένο ότι για τους Ultras Sankt Pauli, η πολιτική ιδεολογία περνάει καθαρά μέσα από το γήπεδο και - ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας - τα πράγματα πλέον είναι έτσι παντού...

ίσως να μου αρέσει το παλιό ρομαντικό ποδόσφαιρο που βλέπαμε χωρίς ταμπέλες αλλά δε μπορώ και να αγνοήσω τα σημεία των καιρών... καιρών καθαρά πολιτικοποιημένων στα πέταλα των γηπέδων, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να αποβάλλουν την ταμπέλα από πάνω τους "παίζοντας" τους απολιτίκ κλπ...

Οι οπαδοί της Saint Pauli είχαν διαφορετικές τάσεις στους κόλπους τους σχετικά με το fankogress και πολλές διαφωνίες για το χειρισμό... Μη ξεχνάμε είναι οπαδοί. Όμως εδώ μιλάμε καθαρά για τους ULTRAS SANKT PAULI και η στάση τους ήταν αυτή.

Ampalos είπε...

έβαλα και λινκ στα δεξιά το μπλοκ τους, το οποίο αξίζει της μετάφρασης. Είναι αξιόλογο...

http://afterchangeswearemoreorlessthesame.blogsport.de/