17/11/12

(Δυστυχώς) είναι πολλά τα λεφτά...

Σερφάροντας έπεσε στο μάτι μου το παρακάτω άρθρο του 'sport24.gr' πάνω σε μία έρευνα του αμερικανικού περιοδικού 'Forbes' αναφορικά με τις 10 αθλητικές διοργανώσεις με τα περισσότερα έσοδα παγκοσμίως και τις 10 αθλητικές εταιρίες με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο.

Το "δυστυχώς" στον τίτλο δεν έχει να κάνει με το ότι μου ανήκει κάποια εταιρία η οποία δεν βρίσκεται στα πρώτα 10 ονόματα ούτε θέλω να κάνω κάποια αναλυτική και κουραστική οικονομική ανάλυση. Εξάλλου στα σπορ <<θέλω να πιστεύω ότι>> το τελευταίο που πρέπει να μετράει είναι τα χρήματα, ανεξάρτητα αν έχει γίνει το νούμερο ένα τα τελευταία χρόνια κάτι που μπορεί να το καταλάβει κανείς και από την παραπάνω έρευνα, που ουσιαστικά δεν λέει κάτι εξωπραγματικό και άγνωστο και φανερώνει τα υπέρογκα ποσά σε εταιρίες αθλητικών ειδών και τηλεοπτικών εκπομπών ακόμα και σε διοργανώσεις όπως η Ολυμπιάδα που υποτίθεται ότι από εκεί αναδείχθηκαν αξίες όπως η άμιλλα, το <ευ αγωνίζεσθαι>, και άλλα τόσα, που σήμερα είναι παντελώς άγνωστα σε πολλούς αθλητές. 

Για να μην πλατειάζω, ο λόγος που γράφω αυτές τις σειρές είναι ότι, σε καιρούς δύσκολους για πολλούς ανθρώπους σε κάθε γωνιά του κόσμου (μιας και η έρευνα αναφέρεται παγκόσμια), το γεγονός το να θησαυρίζουν εταιρίες και ακόμα χειρότερα αθλητικές διοργανώσεις σε βάρος του εκάστοτε αθλήματος και φυσικά των φιλάθλων είναι τραγικό, θεωρώντας αυτονόητο για μένα και ελπίζω και για πολλούς ακόμα ότι θέλουμε αθλήματα αγνά, καθαρά... χωρίς στοιχηματικά σκάνδαλα, αμέτρητους χορηγούς, και φυσικά χωρίς την τηλεοπτική τους κάλυψη να αντικαθιστά την φυσική παρουσία του κόσμου στα γήπεδα είτε λόγω πανάκριβων εισιτηρίων είτε καθόλου εισιτηρίων!! (είναι και επίκαιρο στο χώρο του ποδοσφαίρου στην χώρα μας αλλά αυτό είναι άλλο μεγάλο θέμα).

Αν εξετάσουμε και το παρελθόν, κανένα άθλημα δεν ξεκίνησε με στόχο το κέρδος, αλλά από τότε που εμπορευματοποιήθηκαν τα περισσότερα αθλήματα χάθηκε η "αξία της φανέλας" και αντικαταστάθηκε με την "αξία της προβολής, της διασημότητας, και των χρημάτων", και είναι πολύ άσχημο αθλητές να μπαίνουν στον χώρο του αθλητισμού με σκοπό τα λεφτά (δεν μιλάω για επιχειρηματίες γιατί είναι οι πρώτοι υπεύθυνοι για την σημερινή κατάσταση).

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να παλεύουμε και να αντέχουμε με όση ρομαντική οπτική ματιά μας έχει απομείνει αντιλάμβανοντας φυσικά ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε και 100 χρόνια πίσω και να κλωτσάμε δερμάτινη μπάλα, αλλά έστω να δούμε ότι αλλάζει κάτι...

Rbl28

Δεν υπάρχουν σχόλια: