7/10/13

Μια ιστορική χωρογραφία

Οι οπαδοί της Λέγκια στον αγώνα με την Σλάσκ αφιέρωσαν τη χωρογραφία τους σε μια εξαιρετική πράξη αντίστασης των Πολωνών το 1944 απέναντι στους ναζιστές. Όπως αναφέρει και το πανό ''Η πόλη διασώθηκε μέσα από τον δικό της θάνατο''.

Η εξέγερση της Βαρσοβίας ξεκίνησε το την 1η Αυγούστου του 1944 σαράντα χιλιάδες Πολωνοί επιτέθηκαν στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής και μέσα σε τρεις μέρες είχαν θέσει υπό τον έλεγχο τους το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης. Τα γερμανικά στρατεύματα έστειλαν ενισχύσεις που για 63 ολόκληρες μέρες βομβάρδιζαν την πόλη. Οι Πολωνοί αντιστασιακοί αναγκάστηκαν να παραδοθούν από την έλλειψη εφοδίων. 700 χιλιάδες εκτοπίστηκαν από τους Γερμανούς ενώ περισσότεροι από 200 χιλιάδες σκοτώθηκαν στις μάχες.

Ο Χίτλερ έδωσε τη διαταγή ολοκληρωτικής κατεδάφισης της Βαρσοβίας και το συντριπτικό ποσοστό της πόλης μετατράπηκε σε ερείπια.

Η μάχη της Βαρσοβίας είναι από τις λιγότερο γνωστές αντιστασιακές μάχες κατά του φασισμού, οι οπαδοί της Λέγκια φαίνεται πως δεν ξέχασαν 69 χρόνια μετά τους συμπολίτες τους κι επιμένουν πάνω από τα ερείπια με συλλογική μνήμη πως η Βαρσοβία είναι η πόλη που διασώθηκε μέσα από τον θάνατο της, μιας και η αντίσταση δεν έχει ημερομηνία λήξης και γράφεται στην ιστορία.

Andy Capp

2 σχόλια:

bizim είπε...

Δυστυχως η Λεγκια μαζευει στην κερκιδα της τους πλεον εμετικοτερους οπαδους της Ανατολικης Ευρωπης. Ορισμενοι εξ αυτων σηκωνουν πανω κουκλουξκλαν και αλλα τετοια.

Ευγε για το κορεο ομως.

Ανώνυμος είπε...

Γενικώς η κατάσταση είναι περίεργη στα Βαλκάνια στις κερκίδες δυστυχώς. Της Λέγκια έχουν κάνει κάποιες καλές κινήσεις όπως αυτή κι μια παλιότερη που έχει μπει στο blog ενάντια στην Uefa.

Αndy Capp