11/5/17

Της ζωής μας τα παιχνίδια

Μπαίνοντας πριν λίγες μέρες σε ένα παιχνιδάδικο για να πάρω ένα δώρο αντίκρισα στα ράφια την νεα version Subbuteo! Με το πέρας του χρόνου είδα ότι έχουν γίνει αλλαγές πάνω στο παιχνίδι, σαν να έδωσες να σου αναπαλαιώσουν κάποιο αντικείμενο που σου είχαν αφήσει κειμήλιο. Φυσικά τα πιτσιρίκια που περνούσαν από το εκείνο τον διάδρομο δεν  έδιναν καμία σημασία στο συγκεκριμένο “παιχνίδι”. Βλέπεις τώρα υπάρχουν οι πανάκριβες κονσόλες με το PRO και το FIFA, τα οποία είναι πολύ πιο ρεαλιστικά και τα γραφικά  τους αγγίζουν την πραγματικότητα. Το Subbuteo όμως είχε την δική του μαγεία, θυμίζει το παρελθόν.  Τις τσιμεντένιες κερκίδες, την φανέλα χωρίς χορηγό και την πλάτη που είχε μόνο έναν αριθμό. Παίρνοντας την συσκευασία στα χέρια μου αυτόματα πέρασαν δεκάδες εικόνες από το παρελθόν μπροστά από τα μάτια μου. Δεν μπορώ να ξεχάσω τις στιγμές που γυρνούσαμε από την αλάνα επειδή είχε βραδιάσει και μαζευόμασταν σε σπίτια για να παίξουμε Αργεντινή - Βραζιλία και Γερμανία - Αγγλία. Δυστυχώς όμως μαζί με τις αλάνες χάθηκαν και όλες αυτές οι μαγικές στιγμές…
Ας σταματήσουμε όμως να αναπολούμε το παρελθόν και ας κάνουμε μια μικρή αναφορά στην ιστορία αυτού του μαγικού παιχνιδιού. Το αφιέρωμα μπορεί να είναι μικρό και να υπάρχουν πάρα πολλά κενά αλλά δεν είμαστε δημοσιογράφοι να κάνουμε ρεπορτάζ, είμαστε οι εναπομείναντες ρομαντική του ποδοσφαίρου και γράφουμε όσα μάθαμε και διαβάσαμε αριστερά δεξιά.
Ο Peter Adolph που ζούσε στο προάστιο του Κεντ (νοτιοανατολική Αγγλία)  είχε αγάπη το ποδόσφαιρο και προσπάθησε να  παρουσιάσει στην Αγγλική Υπηρεσία Ευρεσιτεχνίας ένα νέο επιτραπέζιο παιχνίδι. Η αρχική ονομασία του παιχνιδιού ήταν “The Hobby” και προερχόταν από το αγαπημένο του αρπακτικό γεράκι (Hobby Hawk). Ο Peter πέρα από το ποδόσφαιρο είχε και μεγάλη αγάπη τα πτηνά και ασχολούνταν και με την ορνιθολογία.

Το παιχνίδι που παρουσίασε δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια μικρογραφία ποδοσφαίρου! Η συσκευασία περιείχε τυπωμένους μικροσκοπικούς παίχτες σε χαρτόνι οι οποίοι αποτελούσαν τις δυο ομάδες. Τα πρώτα  χρώματα που είχαν οι δύο ομάδες ήταν κόκκινες φανέλες με λευκό σορτσάκι και μπλε φανέλες με λευκό σορτσάκι. Για να σταθεροποιηθούν οι ποδοσφαιριστές από χαρτόνι  ο Peter έπρεπε να σκεφτεί πως μπορεί να δημιουργήσει βάσεις. Βλέποντας το παλτό της μητέρας του σκέφτηκε ότι τα κουμπιά θα ήταν μια πολύ ωραία λύση στο πρόβλημα του, έτσι τοποθετώντας ανάποδα τα κουμπιά και βάζοντας στις ειδικές εγκοπές  τους ποδοσφαιριστές από χαρτόνι έλυσε  και το βασικότερο πρόβλημα που είχε μέχρι εκείνη την στιγμή. Στην συνέχεια όμως έπρεπε να βάλει φαντασία και να δημιουργήσει το γήπεδο!!

Τα τέρματα που δημιούργησε ήταν φτιαγμένα από σύρμα, τα δίχτυα από χαρτί και η μπάλα ήταν από πλαστικό. Επίσης για να ελέγχεις τους  τερματοφύλακες υπήρχαν βάσεις με μεταλλικές ράβδους.
Το μόνο όμως που έλειπε στην αρχική παρουσίαση του παιχνιδιού ήταν ο “χλοοτάπητα”.  Ο Peter Adolph συνιστούσε το παιχνίδι να παίζεται πάνω σε στρατιωτική κουβέρτα  και αφού είχε τεντωθεί καλά έπρεπε να σχεδιαστούν οι γραμμές του γηπέδου με κιμωλία. Να αναφέρουμε ότι οι στρατιωτικές κουβέρτες ήταν σε αφθονία μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Αφού παρουσιάστηκε το παιχνίδι,  η Υπηρεσία Ευρεσιτεχνίας απέρριψε το παιχνίδι για την ονομασία (“Hobby”) του,  με την δικαιολογία ότι θα παραπλανούσε το αγοραστικό κοινό.  Έτσι ο Peterάλλαξε το όνομα του με την ονομασία Subbuteo, που ήταν η λατινική ονομασία του Hobby. Μετά από αυτή την αλλαγή εξασφάλισε το εμπορικό σήμα που υπάρχει μέχρι και τις μέρες μας.

Το Subbuteo πρωτοκυκλοφόρησε στην αγορά το 1948 και η απροσδόκητα μεγάλη επιτυχία έκανε τον Peter Adolph να τα παρατήσει όλα και να ασχοληθεί μόνο με τον τρόπο που θα μπορούσε να κάνει καλύτερο και ομορφότερο το ποδοσφαιράκι. Εμείς δεν θα κάνουμε ιστορική αναδρομή, απλά θα αναφέρουμε κάποιες ημερομηνίες που άλλαξαν κατά πολύ το Subbuteo.

Έτσι λοιπόν:
  • Το 1950 οι παίκτες του Subbuteo δεν ήταν πλέον από σκληρό χαρτόνι αλλά από πλαστικό. 
  • Το 1960 οι εμφανίσεις ήταν κοντομάνικες με V στο λαιμό και ο πλαστικός παίκτης είχε μια κλίση στο σώμα του.  
  • Το 1966 μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο οι ομάδες έγιναν πάνω από 54.
  • Το 1967 ήρθε η νέα έκδοση της μινιατούρας που θεωρείται η κλασική μέχρι και σήμερα και έμεινε γνωστή ως “heavyweight figure”. Οι εμφανίσεις των ποδοσφαιριστών είχαν περισσότερες λεπτομέρειες όπως τις μακρυμάνικες φανέλες ενώ τα χρώματα και τα σχέδια πλησίαζαν περισσότερο τις αυθεντικές στολές των ομάδων.
  • Επίσης κλείνοντας το άρθρο να αναφέρουμε ότι το Channel 4 είχε καλύψει ζωντανά  το Παγκόσμιο Κύπελλο Subbuteo που είχε διοργανωθεί στην Ρώμη.
  • Ελπίζουμε με αυτό το αφιέρωμα  να σας ξυπνήσαμε εικόνες από το παρελθόν και να σας θυμίσαμε ωραίες στιγμές.  

Υ.Γ Να το αναφέρουμε ξανά ότι δεν είμαστε δημοσιογράφοι και το παραπάνω κείμενο δεν ήταν ρεπορτάζ. Ελπίζουμε με τα σχόλια σας να εμπλουτίσετε και άλλο το αφιέρωμα που κάναμε και να προσθέσετε τυχόν παραλείψεις που κάναμε. 

Για την υπογραφή...
blog.1925.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: