6/7/17

Εμπειρίες από το φετινό «Αλέρτα»

Οι υποχρεώσεις και τα «βούριστρα» με την πρώτη προπόνηση και την εξόρμηση στις Πλάτρες έχουν ήδη ξεκινήσει, θα ήταν όμως άδικο να μην βρω λίγη ώρα να προσπαθήσω να μεταφέρω τις εμπειρίες από το φετινό «Αλέρτα».
Μόλις 60 χιλιόμετρα Βόρεια της Δυτικής Όχθης και μόνο 50 χιλιόμετρα από την Συρία και τα Υψώματα Γκολάν, που βρίσκονται υπό Ισραηλινή κατοχή από το 1967, πραγματοποιήθηκε το φετινό «Αλέρτα». Στην Μέση Ανατολή που ο αέρας μυρίζει θάνατο και το χώμα ποτίζεται με αίμα, στην Μέση Ανατολή του θρησκευτικού φανατισμού, των ξένων επεμβάσεων και των εκατομμυρίων θυμάτων, σε αυτή την περιοχή στήσαμε τα πράσινα πανό και τα κόκκινα μας λάβαρα.
Για τρείς μέρες τα στελέχη της ΘΥΡΑ 9 μαζί με κομμουνιστές, αριστερούς και αντιφασίστες οπαδούς άλλων ομάδων δημιούργησαν μια ΟΑΣΗ στην μέση του πουθενά. Μια μικρή κοινωνία που το χρώμα, η θρησκεία και η καταγωγή δεν μας χώριζαν αλλά υπενθύμιζαν σε όλους ότι η διαφορετικότητα δεν μας κάνει εχθρούς αλλά σύμμαχους στον αγώνα για ένα άλλο κόσμο.
Μια μικρή κοινωνία που μέσα κατοικούσαν Μουσουλμάνοι που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος και διαφωνούν με τις τυφλές τρομοκρατικές επιθέσεις, Εβραίοι που διαφωνούν με τον εποικισμό, με τις φασιστικές πρακτικές του Ισραηλινού κράτους και ταυτόχρονα συμμετέχουν συχνά σε ειρηνικές πορείες με Παλαιστίνιους από την Γάζα και την Δυτική Όχθη και με Ευρωπαίους που αναγνωρίζουν τις ευθύνες των χωρών της Δύσης για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή.
Στην γρήγορη μου εξόρμηση στην περιοχή γύρω από το σημείο που πραγματοποιείτο το «Αλέρτα» (κατοικούν κυρίως Άραβες) μπορώ να σας πω ότι με περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Λίγες μέρες μετά το τέλος της νηστείας του Ραμαζάνιου και ενώ όλη η πόλη ήταν στολισμένη για την μεγαλύτερη γιορτή των μουσουλμάνων, στο κέντρο της πόλης έβλεπες να λειτουργά κανονικά μια τεράστια Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία. Στην κουβέντα που έπιασα με τους ντόπιους με ενημέρωσαν ότι οι Χριστιανικές οργανώσεις της περιοχής βοηθούν άπορες Μουσουλμανικές οικογένειες να γιορτάσουν με τα απαραίτητα το Ραμαζάνι ενώ αντίστοιχα οι Μουσουλμανικές οργανώσεις βοηθούν άπορες Χριστιανικές οικογένειες να γιορτάσουν με άνεση τα Χριστούγεννα. Εκεί ήταν που ξανά επιβεβαίωσα στον εαυτό μου ότι όσα γεωπολιτικά παιχνίδια και να παίζονται όσο μίσος και αν έχουν ποτίσει μια περιοχή, ο άνθρωπος πάντα θα βρίσκει τρόπους να παραμένει ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω για την διάλεξη/συζήτηση που είχαμε με εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ισραήλ. Μας ενημέρωσε για τους κοινούς αγώνες με τους Παλαιστινίους, για την καταπίεση που υφίστανται από το Ισραηλινό κράτος ενώ κλείνοντας ζήτησε την αλληλεγγύη μας στον δύσκολο αγώνα που δίνουν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Βάζοντας τα πράγματα στην σωστή τους βάση και αναλύοντας τα μέσα από την ταξική ματιά κατάφερε να ξεμπροστιάσει το κράτος του Ισραήλ όχι μόνο για την καταπίεση που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι αλλά και για την εκμετάλλευση που υφίστανται οι εργάτες στο Ισραήλ είτε είναι Εβραίοι είτε είναι Άραβες. Άλλωστε το κεφάλαιο όχι μόνο στο Ισραήλ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στους εργάτες απλά τους εκμεταλλεύεται ανεξάρτητα καταγωγής και θρησκείας.
Φεύγοντας από το «Αλέρτα» και τις Αραβικές περιοχές και παίρνοντας τον δρόμο για το Τελ Αβίβ ήταν αδύνατο να μην προσέξεις την διαφορά στο βιοτικό επίπεδο, τα μεγάλα κτίρια και τις ξένες επιχειρήσεις. Μια επιφανειακή ανάλυση θα ήταν ότι οι Εβραίοι ζουν πλουσιοπάροχα στις πόλεις τους όμως σε καμιά περίπτωση δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. Είχαμε την τύχη να περάσουμε από τις φτωχογειτονιές του Τελ Αβίβ, να δούμε ανθρώπους να μένουν μέσα σε ετοιμόρροπα κτήρια, να μιλήσουμε με νέους που δεν έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν δικό τους χώρο και ας δουλεύουν εδώ και χρόνια και να δούμε με τα μάτια μας την ομοιότητα της ζωής των Αραβικών περιοχών με τις φτωχογειτονιές του Τελ Αβιβ.
Κλείνω το κείμενο με την ελπίδα ότι οι εργάτες του Τελ Αβίβ, οι αγρότες των αραβικών περιοχών και οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης και της Γάζας θα κτίσουν ένα κοινό μέτωπο ενάντια στους καταπιεστές τους και τους εκμεταλλευτές τους.

Για την υπογραφή
adamos efstathiou

Δεν υπάρχουν σχόλια: