18/7/17

"Είναι δύσκολο να το εξηγήσω αλλά αν η λέξη ultras είχε γένος θα ήταν αρσενικό"
Η Mine είναι σαν και εμάς. Δηλαδή είναι ένας καθημερινός άνθρωπος με την οικογενεια, τη δουλειά της, τα προβλήματά της και την τρέλα για την ομάδα της. ΗMine ζει στην Κων/πολη και ακολουθάει οπαδικά τη Fenerbahce. Γνωριστήκαμε το καλοκαίρι όταν είχε έρθει για διακοπές στην Κεφαλονιά. Μου είχαν κάνει εντύπωση οι μεγάλοι αριθμοί σε κοπέλες που ασχολούνται ενεργά οπαδικά στην Τουρκία, αλλά δεν περίμενα να γνωρίσω και κάποια που θα οργάνωνε έστω και απλά, την όλη φάση. Ήθελα να ρωτήσω, να μάθω ορισμένα πράγματα, όχι τόσο προσωπικά για τη Mine – κατάλαβα ότι είναι οπαδός σαν όλους μας – αλλά για τις γυναίκες και το γήπεδο, ειδικά σε μία χώρα που από τη μια πλευρά το ποδόσφαιρό της αναπτύσσεται δυναμικά παράλληλα με άλλους τομείς, ενώ από την άλλη βυθίζεται καθημερινά στο παρελθόν της μέσα από κοινωνικό-θρησκευτικό-πολιτικά ζητήματα…
Οκ, για τους πολλούς και δύσκολους το θέμα περνάει μπάι, αλλά μοιράζομαι με τους λίγους τη κουβέντα με τη Mine.
Mine ακολουθείς τη Fenerbahce. Στο ποδόσφαιρο ή ακολουθείς και σε άλλα αθλήματα; Εκτός έδρας;
Κατ’ αρχήν αγαπάω τη Fenerbahce περισσότερο από οτιδήποτε. Η Fener είναι αθλητικό σωματείο. Έχει πολλά αθλήματα. Ολοι ξέρουν ότι η ποδοσφαιρική ομάδα είναι η πιο δημοφιλής. Όμως ακολουθώ περισσότερο την ομάδα του μπάσκετ και προσπαθώ να πηγαίνω και εκτός έδρας. Οι αγώνες βγάζουν περισσότερη ψυχή.


Μία
 γυναίκα οπαδός, ultras Ας πούμε ότι δεν είναι ασυνήθιστοστην Ευρώπη. Αλλά αρκετοί θα ρωτήσουν, στην Τουρκία πωςείναι;  
Είναι δύσκολο, αλλά αν αγαπάς κάτι δε σε νοιάζει. Έχω πολλούς φίλους και δε με ρωτάνε «τι κάνεις εσύ εδώ» , αυτή είναι η φιλία άλλωστε. Τους εμπιστεύομαι και με εμπιστεύονται.Πηγαίνουμε στα εκτός έδρας παιχνίδια όλοι μαζί. Δεν τα οργανώνουμε ως γυναίκες ή ως άντρες.  
Και η οικογένεια σου; Ποια είναι η θέση τους σε αυτόν τον τρόπο ζωής; Τι λένε οι άνθρωποι γύρω σου στο περιβάλλον σου. Εννοώ τι λένε όταν σε βλέπουν στο πέταλο με τους φανατικούς με το μεγάφωνο στο χέρι;

Η οικογένεια μου υποστηρίζει τηFenerbahce επίσης. Δε με σταμάτησαν ποτέ. Και ξέρουν πόσο αγαπώ την ομάδα και πόσα κάνω γι αυτήν. Έτσι το σέβονταικαι με σέβονται. Πιστεύω ότι μερικές φορές ανησυχούν. Στο τελευταίο ντέρμπυ εκτός έδρας στο Ινονού με τη Besiktas (05 Φεβ 2017) μου ζήτησε να της στείλω φωτογραφία κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού…  

Υπάρχει σεβασμός από τους άντρες ultras άλλων ομάδων; Από τις αρχές (αστυνομία κλπ);
Είναι δύσκολο να το εξηγήσω αλλά αν η λέξη ultras είχε γένος θα ήταν αρσενικό. Κάποιοι σέβονται κάποιοι όχι. Αν υποστηρίζει την ίδια ομάδα δεν έχει πρόβλημα, αν είναι αντίπαλος τότε τα πράγματα γίνονται άσχημα αλλά το βλέπω φυσιολογικό. Οι μπάτσοι δεν ενδιαφέρονται αν είσαι άντρας ή γυναίκα. 

Passolig… Ποια είναι η γνώμη σου για την κατάσταση σήμερα;

Δε ξέρω, είναι δύσκολο. Δε μου αρέσει το passolig αλλά αν θες να υποστηρίξεις την ομάδα σου στο γήπεδο, αναγκαστικά πρέπει να το έχεις. Είναι μόνο για το ποδόσφαιρο. Όταν αγοράζεις passolig πρέπει να δώσεις αριθμό ταυτότητας και φωτογραφία. Κοστίζει 30lt δηλαδή περίπου 8ευρώ και το αγοράζεις κάθε σεζόν. Το passoligείναι επιβολή. Χρησιμοποιείται ο αριθμός σου και οι αστυνομικοί η ασφάλεια του γηπέδου έχουν πρόσβαση. Μπορούν να δουν μέσω barcode αν είναι δικό μου το εισιτήριο, αν έχω απαγόρευση εισόδου και άλλα… Είναι απογοητευτικό. 
Τέλος, πες μου είσαι κοντά σε κάποιο οργανωμένο γκρουπ οπαδών της ομάδας σου; Μίλησε μου για τη χωρογραφία που φτιάξατε σε αγώνα που είχε μόνο γυναίκες στο γήπεδο.

Είμαι κοντά με τους CK grup αλλά θεωρώ τον εαυτό μου ανεξάρτητο από όλα τα γκρουπ των οπαδών αν και έχω φίλους σε αυτά.

Η χωρογραφία που κάναμε ήταν πολύ σημαντική για μένα. Γιατί νομίζω ότι ήταν η πρώτη φορά που έγινε στον κόσμο μια τέτοια προσπάθεια. Οι CK και οι UNIFEB μας βοήθησαν. Όταν σκέφτομαι αυτήν την προσπάθεια νιώθω περήφανη. «Direneceğiz» σημαίνει«Αντίσταση». Αλήθεια, δεν το κατάλαβα εκείνη τη μέρα αλλά ήταν μεγάλο πράγμα. Μόνο γυναίκες να φτιάξουμε μια χωρογραφία… αν και πολλοί την υποτίμησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: